Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Сретение Господнє

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Глава Спасителя на іконі Стрітення звертається немає Матері, але Симеону, й у русі голови Христа визначаються риси Його служіння, ті риси, які повторилися, коли дванадцятирічний Христос в Преполовение Великодня розмовляв із священиками Єрусалимського храму й хіба що забув про Матері. І це віддалення своєї сім'ї підкреслюється всієї композицією ікони, всім розподілом зображень на ней. Сретение… Читати ще >

Сретение Господнє (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Сретение Господнє

Инок Григорій (Коло).

.

Сретение — це зустріч людства з Богом від імені старця Сімеона. Весь Старий Завіт побачив виконання сподівання «свого моління ». Симеон, старець, утриманий у житті, доживший до глибокій старості, побачив нарешті день відвідин свого, прийняв на руки Бога свого, чому й названо Богоприимцем. Дочекався виконання сподівання свого, поніс на руках своїх втіхи Ізраїлю — Еммануїла Христа.

Старец Симеон, за переказами священик Єрусалимського храму, за своє невіра приречений дожити до найглибшій старості, щоб переконатися у пришестя «Христовому, дочекатися можна побачити, й виконувати на руках Христа. І свято Стрітення, як і ікона свята, висловлює радість виконання старозавітних обетований про пришестя Спасителя. У Симеоне хіба що зосередилося старозавітне благочестя і весь невситима жадоба іудейського світу зустріти Спасителя. Йому одному дали пророцтво, що він доживе і побачить Христа. І він дочекався цього і було в Сретении сорокадневному Господу, принесеному Матір'ю і Йосипом Обручником до храму з метою закона.

На іконі старець Симеон зображений тримає Спасителя на руках. Усі обриси старця хіба що висловлюють виконання у тому триманні Панове у своїх руках всіх старозавітних сподівань. Він увесь схильний над Богомладенцем, все лінії тіла Сімеона звернені до Спасителю, хіба що вогнуты, утворюють ввігнутим рухом посудину, приймає благодать, а руки старця, смиренно покриті краєм одягу, утворюють престол, який приготовлений Спасителю.

Спаситель зображений сидячим на руках Сімеона не як звичайний немовля, але, як сорокаденний Цар, котра сидить на престолі. Права рука Христа благословляє склонившегося з нього Сімеона, ліва тримає сувій, дає дозвіл грехов.

Глава Спасителя на іконі Стрітення звертається немає Матері, але Симеону, й у русі голови Христа визначаються риси Його служіння, ті риси, які повторилися, коли дванадцятирічний Христос в Преполовение Великодня розмовляв із священиками Єрусалимського храму й хіба що забув про Матері. І це віддалення своєї сім'ї підкреслюється всієї композицією ікони, всім розподілом зображень на ней.

Середину ікони займає не якесь людське зображення, але престол з возвышающимся з нього киворием, затвердженим на стовпах. І престол і стовпи, на яких спочиває киворий, хіба що поділяють ікону навпіл. По один бік ікони зображені Матір Божого та Йосип Обручник, з іншого боку зображені котрі вийшли в Стрітення Христа Симеон і пророчиця Ганна. Йосип Обручник несе на руках двох голубів — жерту, принесену до храму під час проведення закону. Ці дві пташеняти голубиних символічно розуміються Церквою як прообраз іудейського і поганського світу. Матір Божого змальовується похиленою, з руками хіба що несучими Спасителя, але Спасителя на Її руках ми маємо. Його тримає Симеон Богоприимец, і престол, зображений у самій середині ікони, між Матір'ю Божою і Христом на руках Сімеона, утворює хіба що непрохідну перепону. Матір Божого зображено хіба що позбавленої Сина, в усьому образі Її, в порушених руках, ще хіба що несучих Спасителя, нез’ясована скорбота. У цьому вся передвістя материнського страждання Божої Матері, прореченного Сімеоном: «І Тобі Самій зброю пройде душу, так відкриються думки багатьох сердець ». У русі рук і лише стану Матері Божій передчуття втрати Сина, втрати, яку зазнала Матір Божого, стоячи при кресте.

Сретение належить до Панських свят, присвячених безпосередньо Христу, але зі свого богослужбовому змісту воно виключно близько святам Богородичным. І на давнини, у своїй виникненні, розглядалося як свято, присвячений Матері Божій. На іконі свята зображення Христа і Матері Божій рівні зі своєї значущості: Немовля Рятівник, котра сидить на руках Богоприимца Сімеона, приймаючої на руки свої Спасителя і являющего собою хіба що старий світ, виконується Божеством, і Матір Божого, вийшла на страдницька дорога — отдание Сина Свого на порятунок світу. І ось усе ікона у своїй побудові висловлює цю двоїсту природу свята, радість Стрітення і Страсну скорбота, те, що укладено за тими словами Сімеона Богоприимца, — пророчий сенс слів старця: «Се, лежить Цей на падіння і повстання багатьох у Ізраїлі й у предмет перепалок ». (Лк. 2, 34). Цей вислів сповнені есхатологічного сенсу, стосовного до всього служінню Спасителя, виконані прозріння кінця часу і сподівання прийдешнього Суду і яке Майбутнього Века.

Список литературы

Для підготовки даної праці були використані матеріали із російського сайту internet.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою