Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Спор Іуди Іскаріота з Ісусом Христом у своєму оповіданні Л.Н.Андреева «Іуда Іскаріот»

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

В ньому відчутно бунт, він різниться від усіх, починаючи з описи черепа: «точно розрубаний з потилиці подвійним ударом меча і знову складений, він виразно ділився чотирма частини й вселяв недовіру, навіть тривогу: за таким черепом може бути тиші та згоди, за таким черепом завжди чується шум кривавих і нещадних битв». Суперечливість натури, як і бунтарство, проявляється зовні: «Двоїлося… Читати ще >

Спор Іуди Іскаріота з Ісусом Христом у своєму оповіданні Л.Н.Андреева «Іуда Іскаріот» (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Спор Іуди Іскаріота з Ісусом Христом у своєму оповіданні Л. Н. Андреева «Іуда Искариот».

Леонід Миколайович Андрєєв (1871−1919) — дуже складний, важкий письменник. Його філософську позицію М. Горький назвав «космічним песимізмом». І обстановка у країні у початку сучасності добряче сприяла цьому: революціонери, терористи, скептичне ставлення до християнства, особливо до офіційного духовенству, передчуття прийдешніх катастроф. У 1907 г. Л. Андреев приїжджає до М. Горькому на Капрі. Йому необхідна поговорити, обговорити накопичені питання, усвідомити, що відбувається у Росії. Саме час, коли стає зрозуміло, що немає у світі нічого сталого, створювався розповідь «Іуда Искариот».

Сам Л. Андреев визначив свій виступ так: «Щось по психології, етики та практиці зрадництва». За основу письменник взяв євангельську легенду зраду Пресвятої Богородиці однією з своїх учнів Іудою. Відомо, що до того, як писати розповідь, він читав не Біблію, а просив надіслати йому книжку Э. Ренана «Життя Ісуса». Э. Ренан вважав, що текст Євангелія «ідеалізований», тому треба критично підходитимемо євангельським історіям, щоб краще зрозуміти справжньої картини реальних подій. Тема зрадництва багато років привертає до собі увагу філософів, істориків, письменників, богословів. Поняття зрадництва Андрєєвим переосмислюється, розширюється: у смерті Христа винен й не так Іуда, скільки то його оточуючі, слухаючі, його легкодухо сбежавшие учні, не які сказали немає нічого на захист в суді у Пилата.

Що й казати послужило причиною, що підвело Іуду до зрадництва?

Одвічні питання буття: християнська істина та реальною життя. Духовне і материаль ное. Ісус Христос і Іуда Іскаріот. Гідний людина любові Ісуса, його жертвы?

Стоит чи прощати людини на очевидно: він зробив? Зможе людина стати гідним цієї жертвы?

Головний образ роману — Іуда Іскаріот, образ суперечливий, постать трагическая.

В ньому відчутно бунт, він різниться від усіх, починаючи з описи черепа: «точно розрубаний з потилиці подвійним ударом меча і знову складений, він виразно ділився чотирма частини й вселяв недовіру, навіть тривогу: за таким черепом може бути тиші та згоди, за таким черепом завжди чується шум кривавих і нещадних битв». Суперечливість натури, як і бунтарство, проявляється зовні: «Двоїлося ще й обличчя Іуди: один бік його … була жива, рухлива», інша — «мертвенно-гладкая, пласка і застигла». Іуда — це сукупність доброго та поганого, доброго й лихого, хитрого і наївного, розумного і дурного, кохання, і ненависті. Опис зовнішності, вчинків Іуди, її думок, його стала брехня, як засіб спілкування у світі, побудованому на обмані і пороках, і зневажливі відгуки людей — все спочатку викликає негативне ставлення до нього. Та поступово з’являється жалість («Ніхто недолюблює бідного Іуду»), сумніви: «Однак вже чи поганий Іуда?» Він розумнішими багатьох, висловлення точні і яскраві, учні Христа радяться з нею. Іуда схиляється перед Ісусом, скептик, нікому не який вірить, він не вагаючись визнав його кращим з людей, прийняв і полюбив, та заодно розуміючи, що недосконалі. Іуда ненавидить людей право їх недосконалість, порочність, він хотілося б, щоб люди змінилися, але розуміє, що це не станеться, тому Іскаріот не сприймає всеосяжного кохання Христа всім — і грішним, і безгрішним. На думку Іуди, світ людей недостойний ні любові, ні жертви, ні вибачення.

Іуда з Кариота любить Ісуса, відданий йому, готовий віддати життя для неї, та його щоправда протилежна правді Ісуса. Можливо саме тому Ісус вибрав Іуду, щоб пояснити, довести, що мета не виправдовує засоби. Іуда збрехав, щоб врятувати життя вчителя, коли їх хотіли побити каменями. Він чекав похвали, але побачив там лише гнів Иисуса.

Искариот переміг у чесному змаганні, скинувши найбільший камінь із обриву. «Усі хвалили Іуду, … але Ісус, і цього разу не захотів похвалити Іуду. Мовчки йшов він попереду … І на незабаром … Иуда-победитель … один плівся ззаду, ковтаючи пыль».

Иисус намагається пояснити Іуді своє ставлення щодо нього, для її вчинкам з допомогою притчі. Іуда розуміє, що Ісус Христос будь-коли погодиться з його поглядом життя. Христос ані за яких обставин неспроможна визнати брехня, що у порятунок, оскільки він у той інший світ, щоб духовно удосконалювати людство. Всепрощаюча любов чужа, незрозуміла Искариоту, переконаний, що Ісус Христос просто більше не знається на людях. Він мріє, щоб і учні, і народ усвідомили — хто їх, що Христос — найкращий з усіх, щоб стали з його захист, і тоді прийде довгождане час змін. «Чому не любить мене? — з і гнівом вигукує Іуда, — Чому він любить тих…» Іуда неспроможна зрозуміти істину Христа, але щосили намагається це, віддаючись годинником у самотині болісним роздумів. Іуда з гірким задоволенням зазначає лише пороки людські, Ісус намагається пробудити в людях їх кращі якості. Іуда розуміє, що оскільки живе Ісус, у світі неможливо. («Христу немає землі» — писав М. Горький про князя Мышкине.).

«…Я дав би йому Іуду, сміливого, прекрасного Іуду! Нині ж він загине, разом із ним загине і Іуда». Іскаріот робить ще однієї спроби «розкрити очі» Ісусу отже врятувати Його: провокує конфлікт за учнями — з участю Фоми краде із загальної каси кілька динариев. Учні обурені, Петро розгніваний. Ісус молчит.

Способны чи слідувати Його заповідей найвірніші і віддані Його учні? «Коли дме сильний вітер, — каже Іуда Фомі, — він піднімає сміття … Ось зустрів він стіну і тихо ліг біля підніжжя її, а вітер летить далі». Іуда вважає, що лише слова Ісуса заспокоїли Його учнів, але ці не їх вибір. І й тому він знову визнає правоти Ісуса. Сумніви, страх, невіру респондентів у можливість життя відповідно до вченню Христа — те, що накопичилося душі Іскаріота.

Так Іуда наближається до останньому аргументу у своїй суперечці з Ісусом — зрадництва. «…однієї рукою віддаючи Ісуса, інший рукою Іуда старанно шукав розладнати свої власні плани. Він відговорював Ісуса від небезпечного подорожі в Єрусалим… Але наполегливо й ще попереджав він про небезпечність… Щодня і щогодини розмовляв звідси». Іуда зраджує Христа і потерпає разом із: «О, боляче, дуже боляче, синку мій». Бачачи страждання того, кого любив більше життя, які мають сил залишатися осторонь, Іуда, кривляючись і принижуючи, намагається виблагати порятунок Христа у Пілата. Іуда любить Христа і свій любов’ю піднімає Його на хрест. Він сподівається, що учні стануть право на захист Його, що Синедріон зрозуміє, кого присуджує до смерті, що врятують того, які прийшли врятувати їх, і вірить у це. Він дуже добре розуміє, що ліниві і легкодухі, що недостойні Сина Божого, і любити їх внаслідок чого. Іуда, цинік і ізгой, єдиний, хто довів своє кохання і «відданість, він — єдине має право сидіти поруч із Ним в Царство Небесному, та був, воскреснувши, повернутися в Землю. Так думає Иуда.

«…Ти чуєш, Ісус? Тепер ти мені повіриш? Я чимчикую до тобі. Я дуже втомився… Але, то, можливо, ти вже і там будеш сердитися на Іуду з Кариота? Не повіриш? І на пекло пошлеш? Ви що ж! Я піду й у пекло! І вогні твого пекла я буду кувати залізо і зруйную твоє небо. Добре? Тоді ти повіриш мені?» «Так зустрінь ж мене ласкаво, що дуже втомився, Ісус».

Трагедія сильної страждаючою особи і циніка, люблячого Христа, але з здатного прийняти Його вчення. Зрадництво щось змінило: в Синедріоні знали, кого розіп'яли, учні продовжили справа Його, спростовуючи визначення Іуди «сміття, піднятий вітром».

Про духовному вдосконаленні людей думав Ісус, про зміну існуючого стану речей мріяв Іуда. Дух сумніви пов’язані з чином Іуди з Кариота. Христос не приховує істину, треба лише зрозуміти й повірити, те що зміг зробити Іуда.

«Я … не люблю Христа і західне християнство, оптимізм — противна, наскрізь фальшива вигадка», — говорив Л. Андреев М.Горькому. Андрєєв вважав, що явище Христа було нікому непотрібно, оскільки природу людини нікому не змінити. І Іуда, на відміну інших учнів Христа, розумів це, але, на відміну сидять у Синедріоні, що вона здатний полюбити чистоту і доброту Пресвятої Богородиці.

При підготовці даної праці були використані матеріали з сайту internet.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою