Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Молитва, храм і

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Что стосується тихого і пристойної поведінки дитини на храмі, з дохідними статтями необхідна золота середина. Якщо «прив'язати «дитину до одного місця у храмі, аби дати йому ані кроку ступити убік — це може створити проблеми. Чи не в всіх. Діти різні, і пояснюються деякі, можливо, здатні простояти однією місці протягом багато часу. Та все ж складно уявити себе дитя, переважну свою природну… Читати ще >

Молитва, храм і (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Молитва, храм і

Кравцова М. У.

Мы давно до твердженням, що молитва — це наша духовна їжа, основа нашого життя, джерело нашого порятунку. Між тим швидко овладевающая людськими душами духовна лінощі це слово змушує сприймати саме як слова — красиві і правильні, але позбавлені хоч би то не було духовного змісту. Ми розучуємося молитися. Для нас складно, досить часто неинтересно.

Но як оживає душа, нехай і на благодатне мить, ми чуємо безпосередню, із самої глибини сердечка що йде молитву, яку лепече дитина, що що й чита-те не вміє! І ніхто це робити не змушує. То яка то втіха для батьків — дитя саме жадає розмовляти з Богом! І що у тому, щоб такий потяг не пропадало?

В одній з статей ми вже казали із Вами у тому, що пізнати Творця навіть той дитина, якому дорослі нічого Бога не розповідали. Але нам до, віруючим батькам, звісно, стоїть самим постаратися (але з перестаратися, втім, звідси пізніше) запалити у чистій дитячої душі цей чудовий вогник, званий молитвенностью. Настільки, наскільки душа зможе цей вогник вместить.

Мы відзначали, що у віруючої сім'ї дитина з ранніх років сприймає слова молитви чимось належне, органічно властиве тому маленькому світу, що відкривається проти нього. Молитва читається уранці й увечері, перед їжею та після їжі, перед відправленням на прогулянку, перед сном, і ніби — так просто. З Богом розмовляють — малюк це чує. Малюк сам цьому учится.

Рано чи пізно вона сама стане молитися перед їжею та до початку будь-якої справи. І це стосується й накладення хреста їжу, налаштувалася на нові речі, іграшки, на альбом та фарби до початку малювання. Не що це якесь ритуальне, майже магічний вплив — збав вас Господь заронити в чистої дитини таку думку. Просто — адже Господь нас увесь дає, до всього дивиться, в усьому допомагає, завжди підтримує. То що ж Його не було подякувати вкотре на? Не попросити Його допомоги, настанови, ради, охорони, захисту? Адже знає ж, напевно, малюк, що треба говорити «спасибі «, «будь ласка », «здрастуйте «- чи лишень тільки тому, що це прийнято? Маленькі діти, напевно, то це і сприймають — треба говорити «спасибі «, оскільки «треба », оскільки мама цього вимагає. Але розумні батьки навчати вашу дитину у його зростання ввічливості не оскільки «так прийнято », а задля любові й до людям. Це ж — молитва, спілкування Творцем. Дитина чудово пізнає суть духовних речей. Цікаве спостереження. У одній сім'ї маленька дівчинка була привчена батьками накладати хресне знамення налаштувалася на нові іграшки. Але коли його їй подарували Барбі, дитина чомусь відмовився перехрестити красиву ляльку. «Вона використала всі одно ні буде зацікавлений у церква ходити » , — пояснила дівчинка. Отже хресне знамення при цьому дитини, на щастя, було лише ритуалом, дією, скопійованим батьківського. Щось таке побачила дівчинка у цій ляльці, що ні дозволило їй «воцерковить «довгоногу іграшкову красавицу.

Итак, важливо не примушувати дитину до молитві і хрещеного знаменню. Але ще важливіше намагатися наскільки можна і допускати «не хочу ». Але цього разі - ніяких суворих «треба! «не пояснюючи причини. М’яка нагадування, рада, знову і знову даний в терпінні, без будь-якого роздратування. Від малюка не потрібно ніякого багатослівності. Якщо хворий, може сказати молитву двома, трьома словами. Та й взагалі молитися маленький християнин повинен осмислено і неквапливо, без багатослівності і незрозумілих йому слів. Важливо не кількість слів, та їх усвідомлення і прийняття їх серцем. І - регулярність. Молитва важлива життя, як їжа для тіла. Якщо ви і самі це розумієте — зрозуміє і ваших ребенок.

" І молитвою не докучайте, — наставляв Святитель Феофан Самітник батьків, — можна набриднути. Радьте йому хоч трохи так молитися уранці й увечері, не читаючи ніяких молитов, а так, розумно очі до Бога споруджуючи. Ввечері - Бога подякувати протягом дня, вранці попросити про дні - своїми словами, як знаєш, аби справою. І досить. Поклони три-п'ять з цими думками. І днем нехай іноді звертається до Бога з краткою молитвою: «Боже, помилуй; Боже, благослови ». Більше цього потрібно " .

" Зубрити «молитви? У жодному разі! Це ж ми шкільний урок літератури зрештою. Дитина, яка у церковне життя, сам запам’ятає молитви з богослужіння, а, навчившись читати — з дитячого молитвослова. Він вивчить «Отче наш », слухаючи щодня, як читає цю молитву перед їжею батько, коли уся сім'я збирається за одним столом; молитви «Богородице-Діво, радій », оскільки її часто вимовляє мати; «Царю Небесний «- без неї одна річ в сім'ї не починається. Треба частіше запитувати дитини, чи всі слова молитов йому зрозумілі, якщо ні - саме і доступно перевести їх у російську мову, розтлумачити. У цьому вся вам допоможуть книжки Закон Божий, Тлумачний Молитвослов. І найважливіше — не бійтеся, якщо вона буде молитися своїми словами. Це зневага до нього — необходимо.

И, ясна річ, дуже важливий спільна молитва дітей і батьків. Власне, на з нею й тримається духовне, Не тільки душевне єднання у ній, християнський світ образу і християнська любов між батьками та детьми.

Скажем тепер кілька слів відвідання батьками храму з дитиною.

Нет землі Таїнства більш святого і рятівного, ніж Причащання Тіла і Крові Христових. Таїнство це — всім. І немовлят теж потрібно причащати, і розпочати виробляти це потрібно якомога швидше. І якнайчастіше. У цьому правило до святому Причащанню варто було б за дитини вичитувати батькам. Немовлят священик причащає однієї Кровию Христової. Побоювання, що вона може заразитися від ложечки, де викладається Причастя — по-блюзнірському. Кожен віруюча людина знає, що Святі Дари — найважливіше і святе, що є землі: «угль тіла «Христового, опаляющий і миючий, вбиває будь-яку скверну.

Опровергая практику протестантів причащати дитини лише з виконанні дванадцяти років, сама доказує нам, яке чудесний вплив має причащання немовлят з їхньої подальше життя, і як чуйно, духовно сприймають Святе Причастие.

Однако грудного малюка слід приносити на богослужіння у дні, як ви маєте намір його причастити. Робити це потрібно якнайчастіше, навіть, а то й виходить вистоювати всю службу, навіть якщо їм доведеться раз у раз виходити з дитиною зі храму, коли він починає вередувати. Іноді доходить навіть з малюком про, які вже вміє ходити і говорити треба буває вийти ненадовго з церкви, трохи погуляти. Не треба цього боятися. У кожному разі, віруючі люди приходять на службу, для здобуття права молитися, а чи не слухати оглушливий ревіння вашого втомленого або з якихось інших причин раскапризничавшегося чада.

Когда дитина підростає, слід починати йому потроху пояснювати що у храмі. Навіщо батьки ходить до церкви, навіщо її самої наводять туди? До жалю, тут знову зустрічаємося із дуже поширеної помилкою. Дитина вже незабаром до школи піде, вже незабаром до сповіді зможе приступати, а батьки досі обмежують все пояснення що у храмі фразами: «Ну-у-у, готується до батькові підійдемо… зараз хрест поцілунком — і додому ». Навіщо усе це? Навіщо стояти тут тривалий час, підходитимемо батькові, цілувати хрест? Звісно, маляті неможливо пояснити Таїнство Євхаристії - але ж від вас цього й непотрібен. Однак вже ваша турбота — знайти таке слово, щоб малюк перейнявся переконанням у цьому, що сюди, до храму, до будинку Господній, їх так просто привели — гарне спів послухати, немає, прийшли за найважливішим, за найголовнішим, без чого справжнього життя. Звісно ж, будь-який віруючий батько рано чи пізно поставить перед собою це запитання: як пояснити Таїнство Святий Євхаристії, як і нам, «розумних дорослих », воно незбагненно? У якій віці дати дитині поняття у тому, під виглядом хліба і низки вина він швидко приймає у собі справжні Тіло і Кров Самого Христа? Тут відповідь лише один — залежить від розвитку самої дитини та її здібностей до сприйняття духовних речей. Поза сумнівом одне — навіть у ранньому віці маля має розуміти, що він дають непросто малюсінький шматочок хліба із вином, а найбільшу Святиню. Що підходитимемо Чаші треба з великою благоговінням. З двох-трьох року, вона повинен знати, що Причащанню передує обов’язковий піст вже й особлива молитва.

Пусть щосили дитина бере участь у тієї благої діяльності, що завжди супроводжує відвідування церкви. Нехай сама ставить свічки перед іконами — сприймаючи це як певну забаву, але дар тому святому, чий образ цих іконах зображений. Нехай подає милостиню жебракам та інвалідам жертву на храм, нехай навчиться сам правильно хреститися, з хрещеним знаменням укладати храм, класти поклони, і буде подавати записки про здравии, и про упокій, а подорослішавши і навчившись писати, буде такі записочки сама і складати. І якщо дитина зовсім маленькі груди й неспроможний зрозуміти сенс усіх цих дій, наслідування поведінці батьків на храмі піде лише з благо. Але, повторимо, з суттю церковних богослужінь, дій священика, парафіян треба розпочинати знайомити юного християнина якомога швидше. Будинку можна розбирати з дитиною найпростіші церковні молитви, щоб він міг повторювати їхніх з півчими в храме.

Если пояснити, що ангельські сили незримо є у храмі під час проведення Божественної Літургії, він зможе переконатися в цьому краще, чому ми дорослі. І це лише послужить розвитку побожного ставлення до богослужению.

Что стосується тихого і пристойної поведінки дитини на храмі, з дохідними статтями необхідна золота середина. Якщо «прив'язати «дитину до одного місця у храмі, аби дати йому ані кроку ступити убік — це може створити проблеми. Чи не в всіх. Діти різні, і пояснюються деякі, можливо, здатні простояти однією місці протягом багато часу. Та все ж складно уявити себе дитя, переважну свою природну жвавість заради благочестя. І тоді батьки повинні цю жвавість і жагу дії переключити чогось потрібна і корисне. Не здатний стояти дома — нехай поставить свічку у ікони, нехай допоможе бабуле, прислуговуючий у храмі, прибирати з свічника догорающие свічки, нехай зробить кілька поклонів зрештою. Однак малюк повинен зрозуміти чітко: храм — це нема місця для ігор, а тим паче — пустування. Уваги отвлекающегося дитини можна переключити на ікони, на облачення священиків, те що, як багато моляться інші люди. Нагадати: «тепер така-то молитва «чи обговорити її заздалегідь, й немовля радісно повторить молитву разом із хором. Звісно, у своїй важливо пам’ятати у тому, що у храмі ми одні - все пояснення повинні проговорюватися тихо, щоб не заважати, нікого не відволікати. Але й годі щось мимрити ледь чутно, злякано озираючись сувору храмову служницю. Такі розмови користі дитині не принесуть, а нервувати — можуть заставить.

Если вдома є ваша дитина якого добре справляється зі збиранням квартири, корисно з благословення священика залишатися у храмі після служби, аби допомогти прибиральницям навести чистоту у домі Божьем.

О тому, що відвідання кожного богослужіння захопив дитини подією, звісно, повинні піклується батьки та ніхто інший. Ніяка методика, ніякої педагогічний рада користі не принесуть, коли ви не знайдете до свого маляті індивідуального підходу. І ось приклад — з оповідання «Пасинок Митюшка «(книга «Небесний подарунок росіян дітей »).

" Йдуть, бувало, від пізньої служби в вихідний день, а будинку обідати приготовлено, і жінка Омеляна в чистому фартуху чекає його й сина біля воріт. Побачить Омелян її видали, всміхнеться і скаже Митюшке.

— Диви, мат-те зустрічає нас тобою; а ти, Митя, чи чув, від якого євангеліста Евангелие-то читалось?

— Чув, тятенька, від Луки.

— Ну-у-у, молодець, прийдеш додому, розкажи матери.

— Гаразд, тятенька, адже я — не понял.

— Нічого, — ти лише почни, а я підкажу далі, бо бач, вона нас із тобою обід куховарила, а наша справа ми за неї Богові молитись, так розтлумачити їй, чого не довелося їй самій чути у служби Божою " .

Вот воно — живе ставлення до Божого храму і Божого слову.

Пока діти зовсім малесенькі, можете водити в храм лише тоді, як ви захочете. І ось малята підростають. І починають бунтувати і щодо без приводу. І треба проявити терпіння і батьківську мудрість. «І, воістину, треба мати духовне серце, щоб зуміти супроти дитиною, який чомусь відмовляється у храм щодня недільний, знаходить собі заняття більш потрібні й стратегічно важливі, чи це ліплення з пластиліну чи бігання на подвір'ї за друзями, чи жодне. Щоразу, ми насильно вириваємо іграшку з рук дитини, отторгаем його від спілкування із собі подібними і тягнемо їх у храм, як рабовласник нещасного негра на торжище, ми підриваємо благочестиві підвалини дитячої душі, ми ж допомагаємо їй зробитися революціонеркою: в цей годину тупнути на все ногою і повернутися спиною до Церкви… Набагато важливіше, залишивши дитини, як вона є, впливати з його серце. І тут, передусім, потрібно наше слово, слово духовне, слово, вміє розтопити метушню і затьмарення дитячого серця » , — радить батькам священик Артемій Владимиров.

Далее наведемо деякі поради, узяті з книжки «Здоров'я дитини «(автори У. Зоберн, М. Кравцова, вид-во «Російська місія », 2000).

Нужно пам’ятати і розуміти: постійно приходячи з дорослими до храму, дитина, навіть спочатку захоплено ставився для її відвідування, може звикнути до краси богослужінь, йому згодом, цілком імовірно, стане нудно. Що й казати можуть спробувати батьки? Створити навколо відвідин церкви атмосферу свята. Прищепити усвідомлення, що відвідувати церква — почесно. У часи у деяких віруючих сім'ях було й покарання: за який-небудь серйозний провина дитини залишали у неділю вдома, а уся сім'я вирушала до храму як у свято. У цих сім'ях відвідання церкви не бралося, як «нудна обов’язок ». Хоча, звісно, цю пораду також безумовна. Можливо, дитина, навпаки, зрадіє з того що можна залишитися будинки і зайнятися чимось поинтересней храму — у своїй розумінні? Ну, а якщо — ще гірше? Він усвідомлює свій провина і буде готовий попросити у Панове вибачення для неї саме у церкви? Тоді покарання буде жорстоким і, душевредным маленької християнина. Отож повторимо — дивіться, передусім, на своїх дітей, робіть висновки, розробляйте власну методику з урахуванням його характеру, прагнень, поведения.

Но слід пам’ятати — дитина є дитина. Не слід користуватися, сказати б, матеріальними коштів здобуття права створити навколо відвідин храму святкову атмосферу. Можна розпочати сіло, що мати купить маленькому парафіянинові гарний одяг. Так, для повсякденності дитині непотрібні розкішні сорочки з «дорогого тканини, сукні з безліччю рюшів і оборочек — у такому одязі незручно бігати і стрибати, тканини можуть погано пропускати повітря, та й мама постійно сварить дитину, боючись, що він порве чи забруднить дорогу, красиву річ. Через війну замість радості така одяг приносить дитині одні прикрощі. Інша річ — відвідання храму. Це — свято. І одяг повинна відповідати святкової урочистості. У храм дитина буде радий надіти ошатне довга сукня, білосніжну рубашечку, та й поводитись такому одязі йому заманеться «степеннее » .

Как добре, коли уся сім'я відвідує церкву! У дитина вже знає, що мати і «тато відкладуть від сьогоднішнього вечора навчався і до понеділка повсякденні справи, завтра усе разом підуть до храму, а, по поверненні з церкви батьки обов’язково розкажуть і шанують їй щось цікаве. У неділю дуже непогано приготувати святковий обід, чи навіть страву, що особливо любить дитина. Можна заперечити, що «усе це — зовнішнє «. Однак малюк в безпосередності свого сприйняття через зовнішнє навчиться сприймати внутрішнє, духовне, якщо допоможуть то этом.

Необходимо приводити дітей на святкові богослужіння, відзначені чимось яскравим, привабливим, особливо у Великдень, і навіть на свято Різдва; Водохреща; Преображення, коли освячуються фрукти; в Вербну Неділя (Вхід Господній у Єрусалим), коли всі парафіяни перебувають у храмі з вербними гілочками; на Трійцю, коли все храм в зелені від березових гілок і трави. Такі служби виробляють велике враження й казки надовго зберігаються у пам’яті дитини. Але важливо, щоб дитина із віком зумів сприйняти і покаяну смуток великопісних богослужінь, і трагізм Жагучої тижня, і тиху стриманість свята Успіння Пресвятої Богородицы.

Конечно, треба завжди особливо виділяти дні Великих Православних свят, батькам — постаратися відпроситися цього дня з праці та отпросить дитини на школі, щоб піти із ним храм. Якщо ж не вдалося? Ну, сім'я — мала церковна громада. Ввечері уся сім'я перед домашніми іконами шанує відповідні свята молитви, і потім сяде за святково накриту стіл. Батьки розкажуть або ще раз нагадають дітям суть праздника.

Христианские свята повинні прагнути бути справжніми у дитячому розумінні - потрібно запрошувати гостей, робити одна одній подарунки. Це можна порадити і невіруючих людям, сетующим, що вони «забрали «свята (7 листопада, 1 травня). Наскільки він поживніший для дітей і дорослих, навіть нечасто що у храм, відзначати свята, багато століть радісно і урочисто справляла вся Росія — від Царя до селянина. Повернення до національних коріння зміцнить душевне здоров’я будь-якого ребенка.

Между тим в усіх «дідівські «звичаї стоїть відновлювати. Наприклад, ні з чому об'їдатися і дуже веселитися на Масницю, на тиждень, коли людина повинен потроху заспокоюватися, зосереджуватися, готувати себе на Великому Посту; і вже тим паче гадати на Святки. Але як буде радий дитина принести додому з богослужіння на свято Богоявлення святу воду, яка в такий спосіб — великим освяченням — освячується лише одне разів на рік! Або опанувати з хрещеним ходом навколо храму в престольний свято, намагаючись, щоб вітер не став дути свічку… А фарбовані яйця, які батьки розфарбовують з дитиною і які освятять у храмі в Велику Суботу тримав на своєму очах… А букети квітів, галузі берези, якими дитина прикрасить кімнату на Трійцю… І досконале диво, ощущаемое навіть маленькою дитиною — святая Великодня ночь.

Постепенно дитина, подорослішавши, сприйме відбудеться з річним колом богослужінь все Євангеліє, усі події земного життя Спасителя і Божої Матері, і чекатиме їх повторення і наступного рік, і ще за рік… і ще… і еще…

Список литературы

Для підготовки даної роботи було використані матеріали із сайту internet.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою