Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

О нові підходи до викладання духовно-моральних дисциплін

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Пятый день твори: поява риб, великих і малих, живності морської, птахів, літаючих в піднебессі. Завдання педагога у тому, щоб діти повністю перейнялися в суть своєму незбагненною таємницею твори світу Богом, аби в них самих, так сказати, піднялися крильця, щоб змінилося сердечне організацію кожного дитини (молодшого, середнього віку) при дотику до цієї таємниці. Здається, що педагоги… Читати ще >

О нові підходи до викладання духовно-моральних дисциплін (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Нових підходах до викладання духовно-моральних дисциплин

Уже років 8−10 років тому багатьом викладачам було відомо, що написаних близько ХІХ столітті духовно-моральні твори ніяк не сприймаються школярами початку 90-х років: і естонську мови, і стиль, та спосіб висловлювання думки — не все відповідає змінювався душевного улаштуванню людини.

Но ось минуло ще кілька років, і сьогодні педагоги помічають, як дитячі душі стрімко втрачають те, що називається дитячістю, а внутрішній моральний світ підлітків заполоняется не властивими дітям думками, словами. Тому для нас, рядових педагогів, найголовнішим залишається питання, чого ж викласти вічну Євангельську істину, аби у неї сприйнята і зачепила за живе. Сама істина ми жива: він є світ і життя.

Вот чому педагоги, священики, законоучители повинні завжди міркувати пошуками нових форм, у яких, як якісь хіба що відлиті судини, має бути вкладено завжди однакову самої себе зміст нашої віри. Саме там, де не йдуть пошуки нових форм, там, де педагоги заспокоїлися на досягнутому, втрачають творче ставлення методики викладання, зазвичай, наступають збої, утворюються зазори, предмет перестає бути магнітом, яка своєю красою, чистотою, заввишки, премудрістю владно притягував б себе дитячі серця. І здається, що нині кожен педагог, законоучитель мав відбутися о сенсі неистощим в виявленні нових підходів до викладання вічного змісту. Ось про це хотів б помізкувати, залучаючи конкретний, відчутний матеріал.

Что ми потрібно? Потрібно, щоб усе преподаваемое нами в духовно-моральних дисциплінах було б одушевлено, зігріто любов’ю педагога і вилито в форми, найзручніше засвоювані дитячим серцем.

Урок на тему «створення світу » .

Пятый день твори: поява риб, великих і малих, живності морської, птахів, літаючих в піднебессі. Завдання педагога у тому, щоб діти повністю перейнялися в суть своєму незбагненною таємницею твори світу Богом, аби в них самих, так сказати, піднялися крильця, щоб змінилося сердечне організацію кожного дитини (молодшого, середнього віку) при дотику до цієї таємниці. Здається, що педагоги, законоучители з особливою полюванням і бажанням повинні було б залучати до цього є всі спадщина російської книжкової культури, щоб у це спадщина, як і оправу, уставлявся б камінь богослов’я, богооткровенной істини.

Приходит на думку пушкінський сюжет. Пригадаємо того смиреннейшего героя російської літератури — старого, який, живучи півстоліття зі злий старою, не загострюється, не втрачає задушевності промови, але зазнаючи всі - від бабусі, залишається, тим щонайменше, людиною, і людини Божим. Ми можемо спробувати вийти подібно цьому старому до синьому моря і розповісти про мешканців підводного царства, аби на очах дітей викликати з його надр ту чи іншу творіння Боже, яке преподало було б якийсь урок богослов’я. (Це загрожує тим паче можливо, що Адам колись мав такої влади і, закликаючи будь-яку безсловесну тварина, нарікав їй ім'я.) І тепер назустріч дітям (добре, якщо педагог у своїй користується малому; неважко намалювати хвилі) випливає риба-меч. Діти — природні натуралісти. Немає нічого цікавіше їм, ніж споглядати різноманітні твори, предмети Божого світу. Педагог може поставити дітям домашнє завдання: відшукати у книзі Брема чи енциклопедії тваринного світу, флори і фауни моря заздалегідь нами продумані види тварин і звинувачують підготувати ось до чого уроку малюнок з описом тій чи іншій живності морської. Отже, навіщо рибі цей меч? Що за знаряддя, що з таємниця Божого? Дуже важливо було вміти, за святителем Василем Великим, прекрасним богопросвещенным натуралістом, за кожної природничо-науковому деталлю видимого світу бачити таємницю духовну. І ми бачимо невдовзі, з допомогою дітей, у відповідь цей мудрий питання. Яка таємниця меча цій чудовій риби? Приблизно так, як вона уміє користуватися мечем боротьби з сопротивником, і кожен із нас повинен вдаватися до духовної мічу, яким, за словами святого Іоанна Лествичника, личить чинити розправу над кожним із уявних супостатів. Таким мечем для істоти словесного, розумного може і бути молитва Иисусова.

И ось у поєднанні матеріального та духовної, земного і небесного ми, педагоги, якщо творчо володіємо Священним Писанням та Преданьем, досягаємо поступово, непомітно того морального повчання, тих духовних теплоти, яка, зігріваючи серця дітей, розкриває їх очі, і вони починають із інтересом вдивлятися в таємницю земного світу, всі у якому служить відбитком небесної реальності.

А ось молюск (його теж легко зобразити на дошці), що ховається у мушлю з наближенням найменшої небезпеки. Образ такий раковини излюблен у Святих батьків. Це символ смиренності. Смиренність є якась внутрішня таємнича фортеця, у якому йде душа, як тільки лише вона підпадає під спокуса похвали, лестощів, марнославства. Уміння завжди носити з собою цю раковину («Omnia mea mecum porto» — латів. «увесь мій ношу з собою»), вміння сокрываться у затінках власного духу через самоукорение чи воздавание Богу належною Йому слави — ось рідкісне мистецтво, предохраняющее душу від тління.

Можно перенестися з землі на небо. Учетверте день твори Бог створив Місяць, і зірки. Як багато чудес розкривається перед очесами педагога і, його, коли свіжим поглядом ми починаємо оцінювати хороводи зірок, розсипаних Богом по пологу небес! Кассіопея… Вона має вигляд грецький літери омеги. Коли ми ще дивимося цього сузір'я, мимоволі згадуються слова з Апокаліпсиса: «Аз єсмь Альфа і Омега». Не розповідає нам це сузір'я про тому, що, як має початок, так матиме і свій кінець? Ви вже наближається той захований ми день, мить і годину, коли «склад частин зруйнується земних». Невеликі коментарі вчителя глибоко входить у дитячі душі. Важко переоцінити ці живі спостереження над світом, яке розкриває перед нами свої скарби, коли ми согреваем свої спостереження християнським любомудрием.

И у тому сенсі, повторюємо, на уважне законоучителя немає малозначних деталей в уроці, але кожна з яких стає відправною точкою для цілого морального роздуми.

Старшеклассники сьогодні з особливим працею сприймають усе, що належить до моральності, яка їм стала, на жаль, відносної. Як знайти доступом до їх холодним, не освіченим істинним веденням головам? Як розчистити вільне місце у серцях, у яких стали гнездилищем нехай малих, але пороків?

Нужны нові форми, потрібен пошук. У цьому сенсі педагоги неможливо повинні поступатися в винахідливості растлителям, котрі шукають нових форм на телебаченні, переважають у всіх засобах масової інформації, залучая до своєї згубні обійми дитячу душу. Проведемо вертикальну межу розділимо чистий аркуш папери на частини. «Давайте, дорогі діти, складемо таку класифікацію ознак душі, позначеної Божою іскрою, Божою благодаттю, з одного сторони, і душі, заживо померлої, з іншого». Діти, звиклі щодо точних природничих дисциплін до різним паралелей і класифікаціям, відразу ж навостряют вушка, коли знайомі їм форми раптом знаходять собі місце на що стоїть окремо дисципліни — Законі Божому, уроках благочестя.

Пункт перший. Пробудження. Душа, яка має життя жінок у Бога, по пробудженні відразу ж думкою потрапляє до холодильника. Справді, людина, які перебувають лише на рівні тваринного, ледь продерши очі, відразу ж думає їжу. Навпаки, якщо душа за імені, але з життя християнка, то глибинах її серця висвічуються слова: «Слава Тобі, що показав нам світло!» Маючи про актуальне хлібі, вона передусім відчуває алкание і жагу єднання з Творцем. Молитва, як небесна роса, сходить на серце після двох-трьох земних поклонів.

Пункт другий. Проснувшийся отрок. На фізіономії - погано стримуване роздратування, стомлений вид, у разі він буркне чи прошипит слова формального вітання тієї, що мала його колись у череві. Навпаки, душа, яка у Бога, як тільки лише наблизиться до матері, світло всміхнеться їй, зігріє її словом благопожелания, вкладе в слово «Здрастуй!» справжнє побажання порятунку, побажання, щоб завжди, були сонце і мати.

Итак, сьогодні ми покликані ніколи й в усьому, й у великій й у малому, розмірковувати у тому, щоб обретаемые нами форми і силові методи викладання були живими і несподіваними для дітей. Імпровізація у разі повинен мати своїм підставою домашню заготівлю, глибоке міркування. Досвід свідчить, що й сам педагог не втрачає свіжості сприйняття свого предмета, то любов завжди підшукує йому нові слова. І наші уроки тоді проходять не без допомоги понад, стаючи уроками життя, і з крайнього заходу на мале час просвіщають і зігрівають серця дітей, які часто мають здатність не відразу ж гаснути і остигати, але бережуть у собі цей священний вогонь…

Список литературы

Протоиерей Артемій Владимиров, настоятель храму Усіх Святих колишнього Новоолексіївського монастиря в Червоному Селе. Нових підходах до викладання духовно-моральних дисциплин.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою