Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Христианский шлюб (Новий Завіт)

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Апостол Павло свідчить про підпорядковану роль жінки у шлюбі: «…як Церква підкоряється Христу, і дружини своїм чоловікам в усьому» (Еф, 5:24). Такої думки і Апостол Петро: «Але ж і ви, дружини, коріться своїм чоловікам, аби ті їх, які скоряються слову, житієм дружин своїх без слова приобретаемы були, коли побачать ваше чисте, богобоязненное житіє» (1Петр, 3:1−2). Але зовсім не означає… Читати ще >

Христианский шлюб (Новий Завіт) (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Христианский шлюб (Новий Завіт)

Особое місце у системі людських цінностей належить сфері подружніх взаємовідносин, і тому питання, пов’язані із нею, були чужі Церкви ніколи. Особливо гостро придбали ці руки нині, у XXI століття розбещеності і девальвації основних моральних цінностей. Церква неспроможна залишатися осторонь, коли більшість шлюбів закінчується розводами, збільшується кількість абортів, позашлюбних статевих зв’язків, у результаті під загрозою знищення виявляється сам інститут семьи.

Другая небезпека підстерігає і з протилежного боку: межі тисячоліть велика частина православної громадськості виявилася одержима свого роду есхатологічним психозом: «Ґвалт! Останні часи настали! Дають печатку антихриста! Навіщо одружуватися, народжувати дітей, коли скоро Страшний Суд…». Приміром, з газети «Світло Православ’я» № 45 від 2000 р. опубліковано лист схиигумена Кукші, витримане саме у такому дусі: «…скажу вам — Бог приготував таку яму для світу, … і аналіз усіх нечестивих Він покладе туди… Про одруження і заміжжі не лише говорити, а й думати не можна, це страшний гріх…» і т.п.

Но Церква Христового існує близько двох років, і її завжди вміла адекватно відповісти на спокуси, як зовнішні, і внутрішні, оскільки у своїх оцінках завжди спиралася на Слово Боже — Святе Письмо, звернення до якому успішно выправляло занадто людські, занадто жагучі й одномоментні порывы.

Церковь в усі часи благословляла шлюб, оскільки такий Союз встановлено Богом в раю, тобто. ще до його гріхопадіння. «І сказав Господь Бог: погано бути людині одному; створимо йому помічника, відповідного йому» (Быт, 2:18). Це — перше призначення шлюбного союзу. Крім цього, «окремість статей — це необхідне умова задля унеможливлення що може виникнути непотрібного відокремлення не більше однієї й тієї ж роду» [1, стр.200].

Другое призначення шлюбного союзу — дітородіння: «І благословив їх Бог, і додав їм Бог: плодіться і розмножуйтеся, і наповняйте землю» (Побут, 1:28).

После гріхопадіння благословення шлюбу залишилося серед силі, проте гріх пошкодив людську природу, тому шлюбу чоловіків і жінок не був такий міцний, як і раю — людина стала має змоги зробити зрадництво. З’явився блуд, протиприродні пороки, і творча людина втратив розуміння святості брака.

Вполне очевидно, що Благовестие Царства Божого були не сказати про такої ваги питання, як розкриття цілей й істинного сенсу шлюбу як освяченого Богом союзу для людей і цього союзу у справі людського спасения.

Тема шлюби й безшлюбності найглибше розглядається найбільше апостолом Павлом. в своїх місіонерських посланнях мешканцям Ефеса і Коринфа.

Коринф у ті часи був великий містом, який «…славився науками, мистецтвами, і веселою життям … можна сказати, що за часів апостольській проповіді Коринф був представником грецького легкодумства, легковажності і чуттєвих насолод» [2, стр.331]. Тому коринфських християн хвилювало питання, що стосуються подружнього життя і дівоцтва, тобто. протилежного боку життя, яка підносила їм чимало спокус: вся 5 глава цього послання присвячена викриттю однією з найбільш важких форм блуду — кровозмішенню.

А у сьомій главі апостол дає настанови, що стосуються шлюби й безшлюбної жизни.

Прежде всього, Апостол, будучи сам безбрачным, рекомендує той самий спосіб життя на свої послідовників: «А що ви писали до мене, те добре людині не стосуватися жінки.» (1Кор, 7:1). Проте, розуміючи, що «кожен має обдарування Божий, один так, інший інакше» (1Кор, 7:7), він рекомендує шлюб як засіб уникнути блуду. Це думку проходить червоною ниткою в усій сьомий главі - так, Апостол, рекомендуючи безшлюбність дівицям (ще не вступавшим в шлюб) (1Кор, 7:36), і навіть овдовевшим, тим щонайменше, «краще одружитися, ніж разжигаться» (1Кор, 7:9).

Также попереджає про можливість блудних спокус і, вже одружених: «Не ухиляйтеся друг від друга, хіба за згодою, тимчасово, для вправи в посаді і молитві, і потім знову будьте разом, ніж спокушав вас сатана невоздержанием вашим» (1Кор, 7:5). Звідси можна дійти невтішного висновку, що їхня думка, за яким сексуальні зв’язок між одруженими припустимі винятково з метою дітородіння, є неправильним, ще, Апостол наказує необхідність порозуміння і толератності подружжя відношенні їх статевого потягу друг до друга: «Дружина не уладна над своїм тілом, однак чоловік; і чоловік не владний над своїм тілом, але дружина» (1Кор, 7:4).

Далее, у тому посланні аз. каже необхідність збереження подружньої вірності і неприпустимість розірвання шлюбу, зокрема, якщо з подружжя невіруючий: «…якщо який брат має дружину неверующую, і її згодна жити з нею, він ні залишати її; і жінка, має чоловіка невіруючого, і він згоден жити з ним, має полишати її. Бо невіруючий чоловік освячується женою верующею, і жінка невіруюча освячується чоловіком віруючим. Інакше діти ваші були б нечисті, тепер святі.» (1Кор, 7:12−14). Це веління Павла дуже важливо і для сучасного суспільства, коли виникають сумніви у допустимості шлюбного союзу з людьми невіруючими чи іновірцями. Єп. Феофан прокоментував це веління так: «шлюб твій, вірна дружина, з чоловіком неправильним, не перетворився на незаконне співжиття від цього, що повірила; навпаки, твоє уверование освятило цей нього й залежить чоловіка твого в шлюбному відношенні» [цитпо:2,стр.350]. Крім того, шлюбне співжиття тут сприймається як особлива форма місіонерства: «Чому ти знаєш, дружина, не врятуєш чи чоловіка? Або ти, чоловік, чому знаєш, не врятуєш чи дружини?» (1Кор, 7:16).

Тему шлюбу аз. Павло продовжує в посланні мешканцям Ефеса, міста, у Малої Азії. Навіть коли послання до коринфян мало більш утилітарну спрямованість, то послання до Эфесянам вже розкриває апостольське розуміння шлюбу як засобу, який допомагає людям у досягненні порятунку: «Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господу, бо чоловік у главі дружини, як і Христос глава Церкви, і він ж Рятівник тіла. Але як Церква підкоряється Христу, і дружини своїм чоловікам у всім» (Еф, 5:22−24). Тут любов чоловіків і жінок у шлюбі стає подобою тієї що нерозділеному, якої Бог возлюбил світ образу і заради якої приніс Себе на поталу в ім'я нашого порятунку: «Союз шлюбу не земне тільки справу; повинен бути засобом виховання сочетавающихся осіб для небеснаго. Коли один — відказую за одного себе; коли з долею моєю пов’язується доля іншу людину, я відповідаю і на нього. Чого не знав, для свого порятунку, що він не робив, — в цьому і це приймаю найближче співчуття й піддаюся відповідальності» [3,стр.484].

В подружньому єдності Апостол бачить прообраз єдності церкві і Христа. Про єдності всіх християн він каже: «ми всі Духом одним хрестилися за одну тіло…» (1Кор, 12:13).И схоже єдність він у єдності шлюбному: «Так повинні чоловіки любити своїх дружин, як свої тіла: люблячий своєї дружини любить себе. Бо будь-коли мав ненависть до своєї плоті, але живить і гріє її, як і Господь Церква, тому що ми члени тіла Його, від плоті Його засновником і від кісток Його. Тому залишить людина свого батька й мати і приліпиться дружини своєї, і буде двоє одна плоть» (Еф, 5:28−31).

Эту думку Апостола можна прокоментувати словами грецького богослова Х. Яннараса: «Лише коли ерос, направлений замінити обличчя протилежної статі, призводить до любові, до забуттю людиною себе, свого індивідуалізму, лищь тоді перед людиною відкривається можливість відгукнутися на звернений нього заклик Бога. Саме тому образ подружньої кохання є чином хрещеною любові Христа і Церкви. Добровільне умертвіння природної обмеженості, індивідуальності через те, щоб життя могла здійснюватися як любов, і самовіддача» [цит.по:4,стр.66.].

Апостол Павло свідчить про підпорядковану роль жінки у шлюбі: «…як Церква підкоряється Христу, і дружини своїм чоловікам в усьому» (Еф, 5:24). Такої думки і Апостол Петро: «Але ж і ви, дружини, коріться своїм чоловікам, аби ті їх, які скоряються слову, житієм дружин своїх без слова приобретаемы були, коли побачать ваше чисте, богобоязненное житіє» (1Петр, 3:1−2). Але зовсім не означає, що становище жінки є положення упосліджене: «Творцю не завгодно було дарувати їй влада, яка підкоряє слабкого сильному і діє примусово, зате Він дарувавши їй вплив, яке підкоряє та образу сильної слабкому отже сильний і помічає цього й підпорядковується слабкому, не відчуваючи сорому своєї волі … Призначення жінки — бути у житті чоловіка помічницею йому. Жінка має як дарувати чоловікові розрада у житті справжньої, а й допомагати то досягненні життя вічної. Не одна справжня, повна любов потребує цього, а любов, що за краще вічне тимчасовому; того ж потребує уважного й борг справедливості.» [5,б/с]. Тобто християнському шлюбі жінці відводиться та роль, що найбільш відповідає її природного призначенню, неможливо ущемляющая її природні права. Понад те, Апостол Петро наказує чоловікам ставитися до дружинам як до «сонаследницам благодатній життя» (1Петр, 3:7).

Таким чином, християнство більш високо цінує шлюбу, ніж ніхто й не не пішли ще, бо крім банальних антропологічних аспектів шлюбу (репродуктивний, соціальний та ін.) Церква зуміла виділити й обгрунтувати іще одна — сотериологический. Прот. Іоанн Мейендорф висловив це християнського шлюбу словами: «Християнин покликаний — вже у жом світі - мати досвід нове життя, стати громадянином Царства; і може бути йому у шлюбі. Отже, шлюб перестає бути лише задоволенням тимчасових природних спонукань… Шлюб — це унікальний союз двох істот у коханні, … які можуть опинитися перевершити своє власне людську природу і «бути з'єднаними як «друг з одним», а й «у Христі»… «[цит.по:6,стр.169].

Но тим не менш, високо цінуючи шлюб, Церква віддавала перевагу життя безшлюбної. Сам Апостол каже: «Бо бажаю, щоб усе люди були, як і це…» (1Кор, 7:7). Пояснює це є так: «…Неодружений піклується про Господньому, як догодити Господу; а одружений піклується про мирянському, як догодити дружині. Є різницю між замужнею і девицею: незаміжня піклується про Господньому, як догодити Господу, щоб бути святою і тілом, і духом; а заміжня піклується про мирянському, як догодити чоловіку» (1Кор, 7:32−34). Може скластися враження, що таке життя безбрачная є щось радикально протилежне шлюбові. Почасти це — одне виключає інше. Проте, це отже, що немає між служінням Богу в девстве і шлюб нічого спільного — і у цьому, в іншому разі основним мотиватором мусить бути любов: «Серцю жінки природжена сила любові. При природному її становищі, т. е. коли він виходить заміж, сила ця іде на сімейство — чоловіка, на дітей. При самотині, вона можна знайти іншим шляхом коли сила любові виходить назовні, висловлюється у коханні до Господа і і це змушує жінку жертвувати собою на благо людства, аналогічно, як чоловіка чи дружину мати робить це задля блага власної сім'ї. Тоді почуття робиться відразу ширше й глибше. Ширше оскільки вона не обмежується колом домашнім; глибше, тому, що виливається від щирого серця» [5,б/с]. Але це можна сказати як про жінок — й у чоловіків, решти безбрачными, повинен бути рушійною силою саме така жертовна любов.

И кожен, який вирішив присвятити себе подвигу безшлюбності, повинна сама собі вирішити питання: а чи може він у таке кохання? На жаль, не кожен уміє понести такий хрест. тому Апостол Павло у відповідь: «але кожен має обдарування від Бога, один так, інший інакше» (1Кор, 7:7), і тому такий подвиг любові більш цінуємо Церквою, ніж любов, у подружньому союзі. Але він безсумнівно одне: до подвигу любові до Бога й ближньому здатний кожна людина, тому Господь назвав заповіді любові найголовнішими (Мф, 22:37−40). А шлюб і безшлюбність є лише два способу реалізації его.

Поэтому Церква, водимая Духом Святим і керується мудрістю апостольській, в своєї точки зору на нього й залежить безшлюбність дотримується самої мудрої, тверезій і виваженої позиції: кожен, хто може жертвувати собою заради Христа, віддавши йому все своє життя, відмовившись від радостей (втім, і скорбей теж — див. 1Кор, 7:28) подружнього життя, той хай іде в Царство Боже більш коротким шляхом, а не може — нехай створить сім'ю і зробить диво — «диво преложения „води“, тобто. буднів земного життя, в „вино“ — безперервний і щоденний свято, бенкет любові одну людину до іншого.» [6,стр.170].

Список литературы

:

1. Прот. Микола Іванов. І сказав Бог… Досвід тлумачення Книги Буття Клин, 1999 г.

2. Архієп. Оверко. Керівництво до вивчення Святого Письма Нового Завіту. Апостол. «Сатисъ», 1995 г.

3. Історія Євангельська і Церкви Апостольською. Академічні лекції А. У. Горського, Москва, 1883 р; репринт: СПб, 1999 г.

4. Ієрей Олег Давыденков. Догматичне богослов’я. Курс лекцій, ч.3. Москва, 1997 г.

5. Протоієрей Димитрій Соколов. Призначення жінки за вченням слова Божого. (Джерело взятий на Інтернет — сайті ВЭБ-Центра «Омега» — internet).

6. Ієромонахах Іларіон (Алфеев). Таїнство віри. Вид-во Братства Святителя Тихона. Москва — Клин, 1996 г.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою