Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Основы формування особистості христианина

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Противоположность цьому — прагнення шукати порятунку, тобто сенсу своєї діяльності та банківської діяльності інших людей, сенсу часу й праці, у чомусь, створеному людськими руками. Це приміром із нами тоді, коли, наприклад, ми скаржимося, що діти наші мрії чи обслугу щодо здійснилися. Ми розчаровані, оскільки покладали надію лише з людські сили. наприклад, за доби фашизму багато справді вірив у… Читати ще >

Основы формування особистості христианина (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Государственный Комітет РФ по Вищому Освіті Московський Державний Інститут Електроніки і Математики (Технічний Університет).

РЕФЕРАТ тема: «Основи формування особистості христианина».

Выполнил студент групи А-42:

Грешников А.В.

Москва 1997.

Свидетельствовать про віру — борг нашому житті. Бо в християнина у житті бувають особливий борг — і це заняття будь-якої професією, але віра: свідоцтво про вірі, свідоцтво про вірі у рамках образу жизни.

Существует сім'я, існує професія, але основний борг — це про віру. І тому ми бачимо були избраны.

Проповедуя Іоанн Хреститель возвещал, що наблизилося порятунок, і тих виявив його людям. Те поведінка, якого нас зобов’язує наш християнський борг, ми можемо порівняти з його проповедью.

В ньому знаходить своє вираження наша особистість: головна складова нас потребу не те, що ми священики, чи ченці, чи робочі, чи батьки сімейства, бо, що ми — християни, чим би ми займалися. Ми стверджуємо, що діє між людьми, показуючи його й бо свідчить про неї перед всеми.

И, як здається, основні моменти християнської життя, нас що характеризують, таковы:

1. Христос є спасение, присутствующее історія і существовании.

Вера окремо від життя некорисна і втрачає сенс. Так само позбавленим віри суха і позбавлена сенсу, кінцевої мети, якої підпорядковане все. А віра полягає у визнанні те, що Ісус Христос — порятунок яке у відчуття історії і існуванні. Присутнє так само реально, як чи чоловік, мати чи батько, друзі, колеги для роботи, події, про які пишуть газети, хоча присутність Христа жодна газета, не пишет.

Спасение нас у життя вічної: воно охоплює собою всього 2 особи, цього життя й у житті майбутньої, на землі та на небі. Тим більше що небо — це явище істини земної. А земна істина — Христос, як стверджує святої Павло в посланні до Колоссянам, бо «все Їм стоїть» (Паля. 1, 17).

В Христі - вичерпний сенс прозорого неба у цей вітряний вечір, моїй особі, усім нам, усього світу. Стверджувати, що Христос є порятунок, — отже накреслити шлях, у якому усе повинно виповнитися і совершиться.

Нам дали час, щоб вірити, це свідомість, відчуття присутності Христа дозріли в нас.

Христос історія подібний до ранковому сонцю, подібний до світанку. І людина, будь-коли видавший сонця, завжди котрий у ночі, застиг в здивуванні, бачачи, як займається зоря. Обриси предметів ставали зрозуміліше, залишаючись, проте, ще розпливчатими й неясними. І якщо б ця людина уявити не міг собі сяйва сонця в зеніті, усе ж таки відчув б, що відбувається щось надзвичайне, що зоря — це початок: початок дня.

Земля, земне існування, історія — для християнина хіба що початок, зоря того дня, котрій уже ми створені богом.

Христианский досвід переживання тієї ночі, у якому занурені люди, пізнають всі країни ніби навпомацки, стає початком пізнання те, що надає сенс всьому сущого. І очевидне свідчення того — те, що змістом виявляється наповненій навіть наша повсякденне, буденна життя. Навіть рутина повсякденного існування виповнюється радісною величием.

Все це знаходить своє вираження в християнському вчинок, який мові Церкви називається жертвоприношением. І де вже немає поділу на мале і, але не всі прагне звернеться в нескінченне багатство спілкування з Христом. Переконатися, що це просто слова, але життєвий досвід, — отже започаткувати пізнання те, що є Воскресіння, у новий світ, почав відтепер своє существование.

Это означає, що зникли слабкості й гріх, але розпачу ми маємо місця та то вона може поступово долати все зло, з яким він сталкивается.

Когда учні дійшли Ісусу й запитали Його: «Ти чи Месія чи очікувати нам іншого?», Він відказав пророцтвом з Книги Ісаї: «Сліпі прозрівають, і глухі чують» (Лк. 7, 20.22). Це була звістку, зрозуміла смиренним, вона призначалася спеціально для хитрунів і премудрих, хоча ситуація була доступна всім. Почалося літо Господнє сприятливе: божественна звістку була надією, вона давала змогу зробити святом всю земне життя человека.

Таким чином, основним значенням для особистості християнина має живе свідомість, що і звільнення — поняття рівнозначні - знаходять відповідь насправді, що вже є у людського життя, — у Христе.

Противоположность цьому — прагнення шукати порятунку, тобто сенсу своєї діяльності та банківської діяльності інших людей, сенсу часу й праці, у чомусь, створеному людськими руками. Це приміром із нами тоді, коли, наприклад, ми скаржимося, що діти наші мрії чи обслугу щодо здійснилися. Ми розчаровані, оскільки покладали надію лише з людські сили. наприклад, за доби фашизму багато справді вірив у Гітлера як і божество, можна навіть сказати, боготворили його. Це ж належить до людей, які вважали чи вважають своїм рятівником Лєніна чи іншого вождя. Бо вождь є втілення ідеології, вона проголошує сподіватися справа рук людських.

Такова альтернатива християнству, і це думка «світу». Християнин неспроможна розділяти цю думку, оскільки за самою природою своєї християнин не сприймає «мирських» надежд.

2. Дієве присутність Христа в Церкви Действенное присутність Христа у Церкві реалізується у громаді віруючих, тобто у Церкви. У тому Церкви, яку заснував Христос: з ієрархією, єпископами і таїнствами, у яких полягає все життя, бо таїнство — це сфера, де формується все життя христианина.

Следовательно, покладати свою сподіватися Христа, вбачати у реформі ньому своє порятунок отже оцінювати свою надію у межах християнської громади: у частині Церкви, якої ми належимо, можливо, маленькій і непоказною, маленькій та повної недоліків, оскільки він складається з так само як ми, але — якщо правильна ієрархії, зберегла апостольську наступність, — незмінно що є частиною всієї церкві і знаменням пути.

Поэтому із зовнішнього погляду вираз віри — це творення громади і життя громаді, а громада — збори людей, які визнають Христа порятунком і, отже, перебувають всередині всієї Церкви, керованої ієрархією. Визнають Христа порятунком: не порятунком душі, але врятування життя дійсної демократизації і майбутньої, шляхом і метою: кінцевим призначення человека.

Противоположностью цьому другому основоположного моменту формування особистості християнина було б зведення спілкування з Христом спілкування зі тим Його чином, що є створення нашого уяви: індивідуалістичне ставлення до абстрактному образу, єдиною конкретної характеристикою якого були виключно слова Євангелія у тому тлумаченні кожним людиною чи будь-ким із экзегетов.

Напротив, присутність Христа Є в досвіді Церкви, у межах громади, до якої підключено чоловік і значення якої, отже, у тому, що вона пов’язує нас з усією Церквою і це відкриває їй. Це — досвід церковному житті там, куди ми перебуваємо: в парафіяльній громаді, в університеті, на фабриці, у нашій кварталі, в учреждении.

3. Усвідомлення віри як плоду встречи Осознание сутності ще віри і, отже, сутності Христа; живе усвідомлення цінності нашого єдності, нашої співпричетності, інакше кажучи — Церкви є результатом умоглядних міркувань чи досліджень. Це плід встречи.

Встреча — це спілкування особою чи громадою, яке представляється нас настільки справжнім, що його вражає нас, як спалах світла, і просить нас до нової, більш істинної жизни.

Благодаря зустрічі вся значимість ще віри і Церкви як історичної реальності починає отримувати конкретні риси і не представляється чимось абстрактним і духовним, тож усе наше «я» має зробити вирішальний вибір. Тому лише коли особистості впадає виклик, вона усвідомлює, йдеться про її жизни.

И якщо тут інше, якщо йдеться щодо вирішальному виборі, отже, віра ще відкрилася людині, однак говорити лише про його знайомство з релігійними обрядами і пасивному участі у них.

Парадоксальным чином можна сказати, що християнство — це релігія, це жизнь.

Противоположностью цьому чиннику, що характеризує формування особистість християнина, є ідентифікація особистісних відносин із Христом і з Церквою з запропонованими обрядами замість повної самовіддачі, начебто ба Христос і Церква є щось стороннє нашому існуванню, тоді як у насправді, якщо порушується моє «я», це впливає увесь мій поведінку і визначає его.

Это і називається цілісністю, тоді як його протилежність — фрагментарність — зводиться до виконання обрядів чи порожній видимості соціальної жизни.

На насправді Христос для моєму житті є всі, а досвід Церкви — це як мій цілісний суб'єктивний досвід. Христос і Церква — для мене порятунок, а весь час і той ж, коли їм і п’ю, бодрствую і сплю, живу і помираю, як стверджує святої Павло; коли навчаюся, працюю чи займаюся чим би то было.

Христос і Церква надихають визначають увесь мій поведінка, що жодного робив. Тому зустріч — це «подія», яка прагне оновити все мої стосунки з речами і люди і саме моє ставлення до своїх грехам.

4. Конструктивні відносини у общине как шлях до утвердження «Иного».

Эта глибока спрямованість ставить за мету створення сукупності різних людські стосунки з усіма людьми, а насамперед з тими, кому ця спрямованість також властива, тобто із членами християнської общины.

Так громада, залишаючись що належить до середовища, де існує, стає сферою реалізації нових людських відносин, відносин більш гуманних, основний закон яких — милосердна, діяльна любовь.

Любить — отже прагнути зміцнити відносинах не себе, а іншу людину. Оскільки стверджувати іншого — отже зростати, вдосконалюватися. Насправді милосердна любов виражається уваги до постаті іншу людину, із метою ввійти у її становище, щоб узяти під плечі, разом з іншими, його ж проблеми і заботы.

Так яка народжується громада стає джерелом нескінченно різноманітних ініціатив і починань. Завдяки ним велика частина суспільства стає по-людськи більш притягальної, Так, народження дитини в однієї і членів громади стає щирою радістю всім, шлюб двох членів громади також стає святом ж для решти. Хворим там надають допомогу, і якщо одна сім'я позбавляється притулку, це стає проблемою всієї громади, наскільки може бути за збереження свободи кожного. І кажу не про ідеал, йдеться про тому, що вони робиться у християнських общинах.

Благодаря вже зміненим в громаді реальностям людського життя змінюється світ образу і суспільство. Але слід пам’ятати, що справжнє відновлення може мати своїм джерелом лише те, що де лежить поза людини. Це «Інший», радикально відрізняється від нас. Це благодать присутності Христа, знана й улюблена таємно Церкви Його. Благодать, щодня воплощающаяся у підпорядкуванні церковної громаді, у тому середовищі, де живе человек.

Противоположностью цьому четвертому чиннику є морализм.

Убеждение, які можна бути праведним, слідуючи певних правил поведінки, творячи добро, а саме підказує інстинктивне почуття самої людини або його власне судження, через голову ближних.

Ближний — це передусім той, кого Христос поставив поруч із нами. Ні ближнього, який означав для країні, ніж, хто як і, як і ми, визнають Христа порятунком: тобто брати по общине.

Благодаря їм, завдяки людському досвіду громада по всьому його протязі, людина отримує можливість більш гуманним, більш праведним, жваво відгукуватися і потреби тих, хто перебуває поза громади, потреби всього суспільства, особливу увагу у якому повинно бути звернуто на бідних. Це хіба що камінь, який падає до ставу і від якої в різні боки розбігаються концентричні кола. Проте від вихідної точки відмовитися неможливо. а ця вихідна точка — ті, кого Христос ставить поруч із нами, ставить поблизу нас: брати по вере.

Для моралізму вихідна точка — це власне судження чи намір субъекта.

5. Община — осередок віри в мире.

Как вже сказав, християнська громада, будучи зосередженням віри, існує всередині громадського організму: вона існує у світі, є частиною даного світу й суспільства, і користується всіма їх проблемами.

Она робить все або безпосередньо, діючи як єдине ціле, або виховуючи своїх членів те щоб кожен із них міг з повним відповідальністю діяти лично.

Поэтому знаменням живої християнської громади є то її особисту участь у рішенні всіх громадських проблем, або особисту участь у ньому кожного з його членів, у свідомості віри у Христа і своєю приналежність до Церкви.

Здесь слід підкреслити два основних момента.

Прежде всього — те, що ухвалено рішення будь-який проблеми бреше і ілюзорним, коли вона зазначено зневагою до цінностям, исповедуемым церковної громадою, цінностям, які вона живе: церковному уявленню про людину і сенсі истории.

Во-вторых, свідомість приналежність до громаді, свідомість нашого єдності, нашої спільності - це свідомість, що б поведінка християнина навіть, що він стикається з дрібними та великими громадськими проблемами самотужки. Община — це ідеальна точку відліку, просвещающая свідомість християнина, прагне дозволити стаючи проти нього проблеми, чи чинного з іншими людьми доброї воли.

Противоположность цьому п’ятому основоположного моменту двойственна.

С одного боку, цей спектакль про християнської життя, як про щось замкнутому, що ні впливає на громадське життя, тобто безвідносно до того що оточенню, у якому живе людина.

С з іншого боку можна звести вплив ще віри і Церкви на особисті вчинки людини у соціально-політичної сфері до внутрішньому імпульсу, до простого натхнення, коли б досвід церковному житті викликало б в людини інтерес до соціальним проблем і допомагав йому етично осмислювати їх, але з давав йому можливості надавати конкретне впливом геть їх решение.

Сегодня дуже важливо. Наприклад можна почути: «Завдяки Євангелію я звертаю увагу до бідних», і це, безумовно, так. Але якщо вірити цим справу і закінчується, отже, Євангеліє лише етичної, моралістичної стороною проблеми. Проте Євангеліє формує також судження і поведінку тих, хто з проблемою бедности.

В якомусь місті проводилася конференція на задану тему: «Християнин і марксист». Хто є істинний християнин? Той, хто не хоче домогтися справедливості бідним. Хто є марксист? Той, хто не хоче домогтися справедливості бідним. Отже, сучасний християнин може бути марксистом. Таким був хід міркувань, поширений останніми роками. Одна бабуся, яка була на конференції підняла правицю і несміливо запитала: «Але тоді що ж їх відмінність?» Виступав, якусь мить розгубившись, відповів: «Християнин бачить у бідних Христа, а марксист немає».

Над цим епізодом слід серйозно замислитися. Якщо Христос не визначає наш підхід до життєвим проблемам, отже, Він — плід нашої фантазії. Тому дуалізм, за яким людина з одного боку, є віруючимхристиянином, з другого боку — громадянином чи політичним діячем, — це, на мою думку, одна з найсерйозніших помилок сучасності. Багато людей, прийнявши хрещення, живуть подвійний життям: вони «християни» у визначені моменти життя, коли йдеться про виконання запропонованих обрядів, а проміжку віра їх залишається у разі расплывчатым етичним устремлінням. У інших життєвих обставин християнин — «така сама людина, як другие».

Однако диво, скоєне у світі вірою і находящее своє підтвердження у досвіді справді общинного життя, наповнює собою все життя, творить нового суб'єкта, нове «творіння». І ось усе діяльність нової людини, його судження про навколишнє, його бачення історії держави та світу, його стосунки з на інших людей та її вчинки що неспроможні визначаться верой.

Вера наповнює все життя й визначає нашу соціальну поведінку ежедневно.

Заключение

Я гадаю, що п’ять перелічених чинників формування особистості християнина і п’ять чинників, їм протилежних, може допомогти на стати на шлях живий і активної християнської життя і усвідомити себе, з одного боку, грішними людьми, з другого боку — синами нашого времени.

Для нове життя потрібна лише благодать та своє духовне злидні, тобто слід усвідомити, що Христос є у мире.

Ведь святі - це, хто провидить Промисел Божий, тобто присутність Христа, і, слідуючи йому, намагається сприяти благу людства — його істинному кінцевому призначенню. Тоді й усе ідеологічних системах основою творення кладуть розбрат та насильство, диво перетворення мирно відбувається у кожної людини, повністю отдающегося церковної жизни.

Тысячу років тому я людина пересувався на спині мулу і бути значно більше людяний і щасливим, ніж сама людина, сьогодні що борознить небо на борту реактивного літака. До прогресу слід прагне, але благо людини не обов’язково збігаються з технологічним розвитком цивілізації, яке, навпаки, може руйнувати людські цінності. І на дійсності, воно створило вже величезну кількість коштів, що відчужують людини у тій мірі і того момент, що він при владі і могуществом.

Главная проблема — це за людяність людини, за проходження його своєму істинному призначенню. Завдання християнської громади полягає у вихованні у ньому віри. Це найкращий спосіб формування особистості людей, який порушили б технічні досягнення на службу людині. Говорячи «Так приидет Царство Твоє», ми молимо про врятування всього людського, що є у мире.

Таков ідеал, а ідеал є протилежність мріям і утопії - створінням людського уяви. Ідеал зрештою надає більше чи менше вплив за кожен крок людського шляху. Тому ідеал — ця сама конкретне з усього, що существует.

Этот ідеал — віра, у якій все наше жизнь.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою