Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Святой Франциск та "Різдво

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Св. Франциск називав Різдво «Святом свят». У Різдво Сам Господь йде до людям, стає людиною, бездомним дитиною, яку вони не приймають. Звісно, Різдво був для св. Франциска вище свята Великодня. Свято Різдва йому — теж свято жертви. На хресті Христос жертвує Себе людьми і воскресає, і втілюється Він також заради нас, заради любові до людей, що є свого роду жертва. Франциск глибоко відчував, що Син… Читати ще >

Святой Франциск та "Різдво (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Святой Франциск і Рождество

о. Вальдемар Мацкевич В 1223 р. в Греччо св. Франциск влаштував різдвяну містерію, бажаючи «відсвяткувати народження того немовляти, який народився Віфліємі, … згадати тяготи його перших днів, коли Він їх було покладено до ясел, і плотськими очима побачити, як і Він лежав сіні, а поруч стояли мурашка і осів» (Фома Челанский. Перше житіє св. Франциска). Безсумнівно, що св. Франциск сильно вплинув на традицію святкування Різдва, особливо у Заході - у багатьох країнах сьогодні християни споруджують вертепи, провідні своє керівництво від Різдва 1223 року у Греччо, коли св. Франциск вирішив влаштувати свого роду наочну проповідь про Рождественської таємниці - жителям Греччо, братів і самої себя.

Он зібрав тварин, покупців, безліч хіба що повторив те, що відбувався за Віфліємі у той чудесну ніч, сам насолоджуючись різдвяним поданням: злиднями, в якої народився Ісус, атмосферою любові, що панувала Віфліємі, людьми, оточуючими Йому вторив і верившими, що Він Бог.

Св.Франциск називав Різдво «Святом свят». У Різдво Сам Господь йде до людям, стає людиною, бездомним дитиною, яку вони не приймають. Звісно, Різдво був для св. Франциска вище свята Великодня. Свято Різдва йому — теж свято жертви. На хресті Христос жертвує Себе людьми і воскресає, і втілюється Він також заради нас, заради любові до людей, що є свого роду жертва. Франциск глибоко відчував, що Син Божий заради любові до до нас стає людиною — і тому свято Різдва був так дорог.

Празднование Різдва, влаштоване св. Франциском, мало особливої значимості в історичних умовах початку 13 століття, коли Європу стрясали безперервні війни, єресі, різного роду хвороби, котрі знищували часом цілі міста. І ось світі, повному ненависті, Франциск своєї різдвяної містерією вимовляє проповідь про кохання Бога до людини, заради якої Всемогутній Творець приймає він все немочі світу, стаючи подібним нам.

Во часи св. Франциска була сильно поширена єресь катарів (чи альбігойців — та їх називали під назвою міста мови у Франції, де зародилося рух). Катари однозначно пов’язували все матеріальне і зла, протиставляючи подих і матерію. Вони проголошували ідею бідності, розуміючи її цілком інакше, ніж Франциск. На думку катарів, через матерію діяв сатана, і тому ніж менше людина користувався матеріальним, проте був залежний з його впливу. Катари вважали, що Христос у відсутності справжнього тіла, не визнавали святих, хрестів, реліквій, були противниками Євхаристії. Навіть Евхаристический хліб вони вважали хитрим розрахунком сатани, настановленим на те, щоб відірвати від духовного.

Св.Франциск своїм вертепом в Греччо належним чином входить у полеміку з катарами. Матерія не зла, ніби стверджує він, цей твір Боже. Цією простий сценкою Різдва Франциск захищає Церква, таїнство Євхаристії. Якщо Бог втілився на людину, сам захотів стати матеріальним, отже Він вважає матерію чимось плохим.

Это дуже важлива річ в святі Різдва, який ми сьогодні не дуже помічаємо. Тоді, коли самі вважали матерію злом, від якої треба звільнитися, інші бачили сенс усього життя лише матеріальному, Франциск стверджує, що матерія добра, раз Сам Господь, втілившись, цим не відкидає її; проте Він народжується у злиднях, показуючи цим, що матерія до того ж час — не мета людського життя. Матерія — і зло, і мета, а лише свого роду засіб, середовище, у якій живемо, розвиваємося, і ми повинні користуватися нею правильно.

Отвергая матерію, катари прагнули пробудити люди ненависть до неї. Проте ненависть до матеріального здатна породити і ненависть перед самим собою. Св. Франциск Гімном Сонцю і вертепом в Греччо хоче показати, що матерія добра, і до неї потрібно ставитися з повагою. Якщо ж з повагою, то ми не тільки знищувати, але й зловживати нею, знати її місце. Це означає іноді утриматися від використання земних благ, щоб не вони з нас панували, чому ми з них. Панування виявляється у тому, аби скористатися матеріальним у межах необхідного — в існуванні, здоров’я. Господь народжується в бідних умовах, де є лише необхідна не для життя. Але головне умова для життя людського — це любовь.

Катары вважали вогонь знаряддям сатани, а Франциск каже: «брат Вогонь». Гімн Сонцю, написаний св. Франциском, покликаний звернути увагу людей на красу світу, щоб вони прославляли доброго Творця, котрий подарував нас усе це. У юдаїзмі поняття «брат» і «сестра» ставилися тільки в іудеям, християнство поширює їх у всіх людей. Св. Франциск йде далі - він називає братами та сестрами все твори Божии, цим хіба що умовляючи нас поважати їх. Містерія в Греччо було також і свого роду проповіддю світ і гармонії між витворами, бо Бог — Бог добра і мира.

Рождество, Великдень, таїнство Євхаристії пов’язані для св. Франциска приниженням Бога, отдающего себе у руки людей. У Різдво Всемогутній і Всесильний Бог став маленьким, слабким і смиренним немовлям заради любові до до нас. Пристрасті Господні - це теж приниження і жертва заради любові до до нас. В кожній Святий Мессе Ісус стає хлібом — стає матеріальним заради нас, знову ввіряла себе у наші руки. Він втілюється у кожному Святий Мессе, що є спогад і Різдва, і Пасхи…

С 1223 року францисканці несуть безмовну проповідь різдвяних ясел з усього світу. Завдяки цьому люди помічають доброту Бога, усвідомлюють, що Він любить не лише людський дух, а й тіло — нашу матеріальність. Ми кохані Богом, які створили б нас і світ, в усій полноте.

Список литературы

Для підготовки даної роботи було використані матеріали із сайту internet.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою