Рецензия на розповідь Олександра Солженіцина Матренин двор

Материнскую турботу, зосереджена образ героїні, оповідач особливо цінує. Героїні вдалося виховати Кіру. Це хіба що єдина людина, який щиро ридає за їхніми труною. Решта близькі їй люди будь-коли розуміли її. Вони використовували її, надсмехались з неї, Грубо поводилася з ній. Одне слово, вони поводилися не праведно. На тлі особливо виділялася праведність Мотрони. Лікар, який приїхав до неї… Читати ще >

Рецензия на розповідь Олександра Солженіцина Матренин двор (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Рецензия на розповідь Олександра Солженіцина «Матренин двір «.

Ценность оповідання полягає у дуже реалістичному і достовірному викладі подій. Життя невпинно й смерть Мотрони Захарової показані такими, якими вони на насправді. Назва оповідання має низку значень. Назва оповідання показує читачеві, що у сторінках йтиметься про життя Мотрони, її будинку і дворі. «Матренин двір «визначає простір з метою дії оповідання. Після довгих пошуків герой знаходить двір, коли він хоче оселитися. Але але це означає, що дія оповідання розгортатиметься у дворі Мотрони. Автор докладно описує хату Мотрони. «Крім Мотрони й мене, жили, в хаті ще: кішка, миші і таргани ». Саме миші і таргани, бігаючі під шпалерами, створюють особливо атмосферу життя жінок у хаті. Образ хати одна із головних образів оповідання. Він тісно пов’язані з чином героїні. Можна навести паралелі між двома образами Матреной і хатою. Вже назві вони злиті воєдино. Протягом усього оповідання автор свідчить практика цих двох образів. Хату героїні і речі, перебувають у ній, можна назвати предметами. Усі вони живі. Хата наповнена особливими повітрям, світлом і атмосферою. Матрену, всю її енергійність, поступово таврував «чорний недуга », про якого нічого було неможливо сказати доктора. Як хвороба Мотрони повільно вражала її, і червоточина руйнувала хату зсередини. Ці дві істоти, дім» і Мотрона, гинуть від голови, а можливо, й причини. На світлицю «лягло прокляття відтоді, як руки Фаддея вхопилися її ламати » .

В на самому початку оповідання автор показує цілісність образу хати, і потім його поступове руйнація. Життя героїні невідривно пов’язані з «життям «хати. Якщо вона помре, то «загине «хата. Якщо зруйнують хату, то загине Мотрона. Саме тому вона так важко погоджується ламати хату, а коли нарешті вирішується, то, на неї навалюються дедалі нові біди, віщуючи неминучу катастрофу. Колченогая матренина кішка втікає з дому перед майбутньої катастрофою. Матрене «моторошно було розпочати ламати ту дах, під якої вона прожила п’ять років… для Мотрони було це — кінець її життя всієї «. Образ молодий героїні автор асоціюється з чином щойно зрубаної хати. «Цей старий сірий изгнивающий будинок раптом крізь блекло-зеленую шкуру шпалер, під якими бігали миші, проступив молодим, ще потемнілими тоді, струганными колодами і веселим смолистим запахом » .

Матрена не справляє враження односельців. Її життєва позиція не збігаються з позицією поруч які живуть людей. У період колективізації спромоглася зберегти справжню російську душу. Тут проявляється конфлікт між Матреной і селом. Вона стала чуйна, всім ніколи й в усьому допомагала. «Не вибивалася, щоб отримати речі. Не гналася за нарядами. За одягом, приукрашивающей виродків і засуджує злочинців ». Для неї не властиво прагнення прикрашання. Адже багатство, речі псують передусім душу.

Автор наділив героїню православну вірою в Бога. У найважчі хвилини свого життя вона звертається до Бога, але цього зовсім необов’язково молиться. «Можливо, він і молилася, але з показно, соромлячись мене чи боючись мене притеснить.

Любовь і турбота за ближнім, її «добре настрій «- усе це приваблювало автора, допомагаючи залікувати життєві раны.

Образ оповідача автобіографічний. Табірне минуле виступає в усіх її діях. Він у міру професії вчитель як і, як і автор цих. Він любить спокій і самота, передбачає, що інші люди втручалися у життя. Він задовольняється малым.

Материнскую турботу, зосереджена образ героїні, оповідач особливо цінує. Героїні вдалося виховати Кіру. Це хіба що єдина людина, який щиро ридає за їхніми труною. Решта близькі їй люди будь-коли розуміли її. Вони використовували її, надсмехались з неї, Грубо поводилася з ній. Одне слово, вони поводилися не праведно. На тлі особливо виділялася праведність Мотрони. Лікар, який приїхав до неї, завдав більше біль і незручності, ніж допоміг. Відвідання Матреной лікарні приносили їй клопоту, ніж дали який то позитивного результату. Вони потрібні тільки її змучили і підірвали здоров’я. При описі оповідач намагається потрапити до «нутряную Росію ». Автор використовує справжні російські слова, які не вживаються. При описі хати він вживає забуті слова, як «мости », «світлиця » .

Исследователи відзначають, що 40% лексики, використовуваної автором, запозичені із словника Даля.

Особая цінність цього твору залежить від глибокому і барвистому зображенні російського характера.