Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Боги

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Общеславянское слово бог має відповідності у деяких індоєвропейських мовами (др.-инд. bhágas — «одаряющий, пан; багатство, щастя «; др.-перс. baga — «пан, бог «). Первинне значення слова бог — «подавач, наделяющий благом, багатством; надбання, щастя, частка, доля «; порівн. латів. fortunatus — «багатий «і Fortuna — богиня долі, щастя, удачі; сущ. fortuna — «багатство, щастя ». Славянское бог… Читати ще >

Боги (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Боги

Общеславянское слово бог має відповідності у деяких індоєвропейських мовами (др.-инд. bhágas — «одаряющий, пан; багатство, щастя »; др.-перс. baga — «пан, бог »). Первинне значення слова бог — «подавач, наделяющий благом, багатством; надбання, щастя, частка, доля »; порівн. латів. fortunatus — «багатий «і Fortuna — богиня долі, щастя, удачі; сущ. fortuna — «багатство, щастя » .

Богатство пов’язаний із надприродною і нечистої силою. Великим багатством володіє чорт, змій, домовик тощо. У Поліссі вважали, що домовика (будинкового) в будинку і селі то, можливо багатства. Білоруський белун — добрий дух, выводящий заблудлих з лісу, може перед бідним людиною з’явитися з сопливым носом і торбою на шиї. Якщо їй втерти, з суми посиплеться багатства і белун зникне. Диявол диявольськи багатий. Він купує за багатство душі. Порівн. приказку: «Не посадиш душу до пекла, не будеш багатий ». У хорватів є повір'я: якщо покласти в пелюшки немовляти, якого несуть на хрещення, грошики, він похрещена грошик, а чи не немовля; дитина вражатиме, але душа його потрапить у ад.

Славянское бог означатиме в діалектах і обмовок персонажів нечистої сили на кшталт серб. Бог із воді - «чорт », укр. богиня — «злий дух, обменивающий немовлят », серб. бóгиње — «віспа », морав. bohy?a — ворожка, підлогу. boginka — демонологический персонаж, виданий породілей і вагітних, похищающий і подменяющий младенцев.

Табуирование слова *богъ часом виробляється заміною кінцевого погоджується, напр. bog? bor, або тільки слова. Порівн. серб. «Бор ме! «замість «Бог ме! «- «Їй-богу! «1.

Многие культури розрізняють святое-положительное і святое-отрицательное, що з забороною в людини входити із ним контакт. Порівн. грецьк. ??? — ???; латів. sacer — san-ctus; готск. hails — weihs; авест. spanta — yao? d?ta ". (У древніх євреїв слово кедеш означало і «святе «і «нечиста »; у французів sácre — і «святої «і «проклятий »). Багато рослини, тварини у народній культурі наділені як позитивними, і «негативними властивостями ». Вважалося, напр., що прогнати диявола можна палицею з глоду, а вбити — ножем, рукоятка якого зроблена з глоду. У той самий час глід — місце проживання демонів. У Болгарії глід називають гялово дърево «дерево диявола ». Бик у народній традиції - особливо шановане тварина, втілення сили та чоловічого початку, космофор, опора землі (у Сербії вважали, що земля тримається на чотирьох бугаїв); в слов’янських місцевих переказах відомі духи — охранители ключів, джерел, криниць та ставків, які є у вигляді биків. Бик — тотем, бог. Олонецкие мисливці і рибалки вірили, як кістка «іллінського «(тобто. зарізаного для сакральної трапези в Ільїн день) бика утраивает видобуток. По болгарським уявленням, бик недосяжний для нечистої сили, але з іншого боку, нечистий сам міг з’явитися у вигляді бика. Можна згадати й неоднозначне використання у народної традиції аллилуйи (вигуку чи пісенного ???, приспіву, часто уживаного в церковному обряді - з грецьк.? висхідний до др.-евр. hallel? jah! «хваліть Панове! »). У Каринтії в великоднє ранок голосно кричали «Alelujo! », щоб нечиста сила не входило у зону чутності цього терміну. У зап. Болгарії Олелия — пустельне необитаемое місце, куди відсилають градовую хмару в отгонных заклинаннях: «Тáмо, Боже, тáмо-о-о-о / У пýсту гору Олелиiу », а вост. Сербії олалиjе — нічні нечисті істоти, бродять ватагами, як п’яні весіллям, з’являються зазвичай на Святки, тобто. в «некрещенные дні «.

Список литературы

1. Толстой Н.І. Багатство; Бог // Слов’янські давнини. Т.1. М., 1995, с.202−204.

Для підготовки даної роботи було використані матеріали із сайту internet.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою