Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Христос у домі Марфи і сказав Марії. 
Популярні сюжети

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

На картині Вермеєра «Христос у домі Марфи і сказав Марії «лише три діючих особи. Показали момент, коли Христос, відповідаючи Марфу, ставить їй у приклад Марію, нагадуючи про неї рукою. Увага обох сестер прикута до Спасителю, Його слова жест об'єднують все дію. За спиною Марії, сидить у ніг Христа і уважно слухаючої Його слова, видно сходинки минаючої вгору драбини. Це символ щаблів її духовного… Читати ще >

Христос у домі Марфи і сказав Марії. Популярні сюжети (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Христос у домі Марфи і сказав Марії. Популярні сюжети

Смирнов У. Л.

.

Этот повчальний сюжет зацікавив таких великих художників, як Вермеер Дельфтский, Веласкес, Тинторетто.

В 10-ой главі Євангелія від Луки розповідають, як Марфа, яка прийняла у будинок Христа і заботившаяся про Його частуванні, докорила сестру за те, що та не допомагала їй, а слухала Його. А ще Христос відповів їй: «Марфа! Марфа! ти піклуєшся і метушишся багато що, а єдине потрібно, Марія ж обрала благу частина, яка оніміє в неї «(Лк. 10:41−42). Цей вислів Христа вказують нам, що треба віддавати перевагу життя душі, духовні інтереси всього іншого. Життя постійно жадає від нас проблем тілі, людина змушена щодня добувати й готувати собі їжу, одяг, турбуватися про своєму житло, про сім'ю. Ці турботи в багатьох людей стають єдиним змістом існування, у цій метушні забувається, що ще дана душа, яку теж потрібно піклуватися, щоб не запасти у тварина стан. А впасти таким легким шляхом, й духовне спустошення в буденної метушні відбувається так незаметно!

Вермеер і Тінторетто по-різному зобразили цей сюжет.

На картині Вермеєра «Христос у домі Марфи і сказав Марії «лише три діючих особи. Показали момент, коли Христос, відповідаючи Марфу, ставить їй у приклад Марію, нагадуючи про неї рукою. Увага обох сестер прикута до Спасителю, Його слова жест об'єднують все дію. За спиною Марії, сидить у ніг Христа і уважно слухаючої Його слова, видно сходинки минаючої вгору драбини. Це символ щаблів її духовного зростання, її прагнення пізнання небесного, божественного. У Вермеєра немає різкого протиставлення Марфи і сказав Марії, бо ж недаремно вони сестри. Ці сестри уособлюють дві іпостасі нашого буття: тілесну і духовную.

В картині Тінторетто обличчям, що об'єднує дію, є Марія. І Христос, і Марфа звертаються до неї. Рятівник, схилившись до Марії, розмовляє з ним. А Марфа, безтактно перебиваючи їх розмову, докоряє Марію. Схилившись до сестри, укоряющим жестом правої руки Марфа як розсікає духовну зв’язок між Христом і Марією. Тут тёмная одяг, вона уособлює темні, ворожі всьому духовному сили. Сидить під ногами Христа Марія повністю захоплена бесідою, вона із замилуванням слухає промов Спасителя. Колір одягу Марії і Христа перегукується між собою. Це означає, що Марія всім серцем прийняла вчення Христа. Тінторетто різко протиставив сестер. Він тілесне — ворог духовного.

Размышляя про цей сюжет, цілком на місці згадати М. У. Гоголя. У 6-ї главі «Мертвих душ «говориться про Плюшкине. У молодості він «був ощадливою господарем! був одружений і сім'янин, і сусід заїжджав щодо нього пообідати, слухати і вчитися в нього господарству і мудрої скупості. Все текло жваво і відбувалося розміреним ходом: рухалися млини, валяльни, працювали сукняні фабрики, столярні верстати, прядильни, скрізь на все входив зіркий погляд хазяїна… ». І на очах Плюшкина видно було розум, а мова його — каже Гоголь — проникнута була «опытностию і пізнанням світла ». Дітей виховували навчали французькі гувернёр і гувернантка. І будинок, і господарі, і слуги завжди були чисті і охайні. Та життя раз у раз піддає нас випробувань, перевіряє на міцність. І так було і з Плюшкиным. Померла дружина, потім старша дочка проти волі батька подолало штаб-ротмистра і було проклята батьком і позбавлена спадщини. Син теж, як і сестра, всупереч волі батька, надійшов над громадянську службу, а військову, невдовзі крупно програвся і він відкинуто батьком і залишено без допомоги. Нарешті, померла й дочка. Та оскільки людські почуття в Плюшкина розвинуті були дуже слабко, та й піклувався він, повністю погружённый до господарства, про збереження й удосконаленні своїх душевних якостей, він не встояв перед негараздами, згодом перетворившись на «діру на людстві «, отже Чічіков, побачивши його, не міг визначити, хто проти нього — мужик чи баба, — нарешті вирішивши, що це ключниця пана. Ось і став Плюшкін символом безглуздою і трагічною жадібності, загальним ім'ям для позначення багатія, який невідомо навіщо безупинно накопичує без користі, сам живе гірше жебрака, а накопичене й жадібно сберегаемое гниёт і руйнується. То в Плюшкина «сіно і хліб гниття, поклажі і стоги зверталися до чистий гній, хоч розлучай ними капусту, борошно у підземеллях перетворилася на камінь, і було її рубати, до сукнам, полотнам домашньою матеріям страшно було доторкнутися: вони зверталися до пил ». Проте дохід у господарстві збирався як і й у старому размере.

И ось, показавши читачеві численні, моторошні за своєю сутністю, хоча у то водночас дуже кумедні через очевидною дурості зразки жадібності Плюшкина, Гоголь пристрасно звертається до нас: «І на такий нікчемності, дріб'язковості, гидоти міг зійти людина! міг так змінитися! І це схоже це правду? Все схоже правду, все не виключено з людиною. А нинішній полум’яний юнак відскочив б із жахом, якби показали йому його ж портрет на старості. Забирайте ж із собою ти дорогою, виходячи з м’яких юних літ в суворе ожесточающее мужність, забирайте з собою все людські руху, не залишайте їх у дорозі, не піднімете потім! Грізна, страшна прийдешня попереду старість, і щось віддає тому і навпаки! Могила милосерднішою її, на могилі напишеться: «Тут погребён людина! «— нічого не прочитаєш в хладных, байдужих рисах нелюдської різанини чеченців старості «.

История Плюшкина, історія поступового духовного помирання людини непомітно йому самого, слугує гарним коментарем до слів Христа, обращённым до Марфе.

Список литературы

Для підготовки даної праці були використані матеріали із сайту internet.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою