Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Лірика Пушкіна

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

А пророк людина безкорисливий, який вимагає «за почуття воздаянье», адже «блаженний, хто мовчки був поет». А безкорисливість робить людини незалежною від благ матеріальних, пристрастей, «злата», тобто вільним. Отже, лише поезія безкорисливого, незалежного художника, що є людиною вищої духовності, «в Літо не потоне». І такий творець здатний своїми творами. Будити «почуття добрі» в людях: жаль… Читати ще >

Лірика Пушкіна (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Можливо, в літо не потоне строфа, слагаемая мной…

Кожен «вимогливий художник» у житті намагається досягти того, що його пам’ятали, не забули. І великого русского письменник О.С. Пушкін, як істинний творець, робить щось значиме, велике, важливе для людства, хоче, щоб оточуючі люди усвідомили значення, місію поета у світі, сприйняли це творчість, сподівається, що «в літо не потоне строфа, слагаемая» їм, адже творець живе буде лише тоді, коли живе його поезія. І «строфа» такого письменника «в Літо не потоне», головним якого — духовність, тому істинний поет ціле життя своє «духовної жаждою млоїмо». Істинно цим «божественний посланник» відрізняється з інших людей, всього народу, натовпу, котрим найважливішими цінностями, визначальними все існування людства, є матеріальними благами, «злато»:

Ми повинні злата, злата, злата: Збирайте злато до конца!

Тому «чернь тупа» намагається отримати від всього вигоду собі, пользу:

Як вітер, пісня його вільна, Зате, як вітер, і безплідна: Яка користь від ней?

А пророк людина безкорисливий, який вимагає «за почуття воздаянье», адже «блаженний, хто мовчки був поет». А безкорисливість робить людини незалежною від благ матеріальних, пристрастей, «злата», тобто вільним. Отже, лише поезія безкорисливого, незалежного художника, що є людиною вищої духовності, «в Літо не потоне». І такий творець здатний своїми творами. Будити «почуття добрі» в людях: жаль, милосердя «молоді сини» яких «йдуть собою помножити дворові натовпу змучених рабів», до юним дівам, квітуючими «для примхи байдужої лиходія», до друзів, проводять свої дні у ув’язненні, «у глибині сибірських руд», «які у похмурих прірвах землі». І поет, співчуваючи засланим декабристам, чимало з яких були його лицейскими друзями, намагається допомогти їм радою, добрим словом (Бог допомогти вам, друзі мої…), закликає зберігати «горде терпінням», надію, вірити, що «прийде бажана час». Отже, поезія юного творця житиме вічно, що будить в людях почуття добрі": зв лише, віру, жаль, милосердя до ближньому, співчуття всім, кому важко, важко у житті, але любов до батьківщини, майбутніх поколінь, «до отчих трун», друзям, жінці. Виходить, що О.С. Пушкін філософськи розмірковує навіть від почуття любові. Адже, щоб поета це добра, щире, тепле почуття, це унікальний дарунок кожному за люблячого людини, творець вірить, що Крим коли-небудь його відвідає справжня любовь:

І, то, можливо, — моє захід сумний Блисне любов улыбкою прощальной.

І поет впевнений, що того період житті відчує справжнє блаженство. Та й у повсякденне час творець насолоджується тим, що він у цьому світі, «небес обранець» хоче, «щоб й страждати». Адже, щоб пророка зовсім не від важливі одномоментні радості, тому сенс усього життя «вимогливого художника» у тому, щоб мучитися, адже страждання виховують душу, волю людини, роблять його здатним співчувати другим.

Отже, люди й не забудуть, шануватимуть такого поета, що намагається знайти істину, з відповіддю про сенс життя людей, говорить про вищих цінностях человечества.

Але поважати такого творця будуть лише такі покоління, нащадки «небес обранця», адже якого є пророком, оскільки Бог виконав його «волею» своєї, обдарував серцем, яке, як «угль, палаючий вогнем», «віщими зеницами», здатністю «дієсловом палити серця людей». Тому творчість поета пророче, і сучасникам іноді дуже важко зрозуміти, поезію «небес обранця». Але люди, які шанували, любили, розуміли та шанували поета О.С. Пушкіна та під час його недовгою життя. Це був декабристи, частина з яких були лицейскими друзями творця. Вони ділилися з нею своїм світоглядом, насолоджувалися його суспільством, глибоко вірили його слів, які пробуджували у декабристів віру, надію у те, що «прийде бажана час», «пута тяжкі впадуть», «Росія вспрянет від сну». Ці ж слова «небес обранця», сказані від України всього серця й душі, були добрими і щирими. Так, з усією ніжністю і любов’ю поет хоче своїм товаришам щастя, удачи:

Бог допомогти вам, друзі мои…

Отже, справжнього творця шануватимуть як майбутні покоління, але його сучасники, навіть немногие.

Але чому ж сам поет О.С. Пушкін глибоко вірить, що творчість його «в Літо не потоне»? Та й «вимогливий художник» писав не заради сьогохвилинної слави, «злата», матеріальних благ, а «з натхнення». Поет вірив у те, що вустами його каже Бог («і бога глас до мене заволав…»), «небес обранець» усвідомлював свою велику місію, доручену йому усевишнім творцем мира:

Дієсловом пали серця людей.

Отже, поет, що пише «з натхнення, ні з плати», не чекає «за почуття воздаянья», усвідомлює своєї місії, доручену Богом, житиме вічно в душах і серцях людей, майбутні покоління і навіть деякі сучасники зрозуміють його творчості. Але «чернь тупа» в усі часи буде «плювати» на поезію «божественного посланника», сварити його. Але істинний художник завше залишається «твердий, спокійний», впевнений у собі. Отже, О.С. Пушкін, як справжній творець, «небес обранець», житиме вічно, поезія його шанована до сьогодні, люди люблять, поважають і цінують, їй ніколи «в Літо не потоне». Адже вірші великого письменника О.С. Пушкіна у кожному, хто їх сприймає душею, серцем, пробуджують прекрасне високе бажання: добротворенню, залишити після себе маленький слід, але гарний, приємний і добрый.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою