Рецензия на п «єсу А. У. Вампілова «Прощання у червні»

Так сталося, що герой Вампілова підкорив серце Тані, дочки ректора інституту, але це не до душі її батькові. От коли мораль Золотуева, з і глузуванням відкинута, стає дедалі ж проблемою. Хіба, й справді, з життям не посперечаєшся. Це книжках добре читати й кіно бачити. Аж раптом сам якби, й у кожного цей якось що виник проти нього вибір у стократ важче, ніж теоретично і видали. Посміявшись над… Читати ще >

Рецензия на п «єсу А. У. Вампілова «Прощання у червні» (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Рецензия на п'єсу А. У. Вампілова «Прощання в июне»

Дар драматичного письменника — із рідкісних в літературному ремеслі. Форма драми ставить чимало соромливих умов. Потрібні особливий драматичний слух, такий музичному, і чуття, ніж просто переводити літературну промову на діалоги, але щоб він лилася блискаючим, наполегливим потоком. І ще необхідна вміти привести на Майдані сцену героя, зіштовхнути його з іншими вчасно відвести, щоб актор не переминався бездіяльно на підмостках, — інакше занудиться глядацьку залу. І мало ще, що треба! Але головне, щоб п'єса дихала життям — справжньої, впізнаваною.

Всеми цими дарами «милістю Божої» нагородили чудовий драматург А. Вампілов.

Уже У першій великий п'єсі «Прощання у червні» власна тема Вампілова відчувається як передвістя. Вона не набрала сили, лише прорізується крізь сюжет «студентської комедії», то занадто хитромудрої, то надто простенької, у стилі факультетського капусника. Тут ще багато ефектних положень, вони набросаны щедро і нерозбірливо. Расстроившаяся весілля, несостоявшаяся дуель, герой, отбывающий п’ятнадцять діб на примусових роботах…

Автор ще цілком вірить, що може стримати наше увагу нарисом характеру. А представлений, своя тема заявлена долею молодого Колесова.

Талантливый студент — улюбленець курсу, зухвалий і спритний з такими дівчатами, відчайдушний бешкетник, буд «Артаньян, шибайголова… Не лізе до кишені по слову, зачаровує в процесі лікування випадкову незнайомку на автобусній зупинці, є весілля друзів з вікна і втрачається, що його женуть з інституту: прилаштовується садівником дачі у громадянина Золотуева.

Этот Золотуев нібито зовсім вступне комічний персонаж, але у задумі п'єси найважливіше. Порушуючи всі закони жанру, він мовить монолог втричі сторінки, не перебиваемый хоча б заради сценічного правдоподібності репліками співрозмовника на кшталт: «Ну адальше?», «Отак історія!», «І ну!» Монолог цей — біду старого хабарника, нарвавшегося на чесної людини. Він ніяк повірити неспроможна, щоб він хабарів брав, — все беруть, важливо не промахнутися у запропонованій ціні. Золотуев ображається, обурюється з його показну чесність і, навіть відсидівши призначений термін, впевнений, що сидів даремно: отже, мало давав.

Но до чого тут пенсіонер Золотуев, коли цікавить щиро сміливий, чесний і чарівний хлопець Колосов? У Колесове кипіння сил молодих, неопасное бешкетництво, але взагалі-то він відмінний малий і, що його вибивають з інституту, більшість хлопців з його боці.

Беда дійшов молодому герою з іншого боки: коли треба робити перший дуже серйозний життєвий вибір. Куди вже тут крівця по жилкам переливається, справа серйозна: інститут або вільне кохання?

Так сталося, що герой Вампілова підкорив серце Тані, дочки ректора інституту, але це не до душі її батькові. От коли мораль Золотуева, з і глузуванням відкинута, стає дедалі ж проблемою. Хіба, й справді, з життям не посперечаєшся. Це книжках добре читати й кіно бачити. Аж раптом сам якби, й у кожного цей якось що виник проти нього вибір у стократ важче, ніж теоретично і видали. Посміявшись над Золотуевым, Колесов сам він не помічає, як перетворюється на його віру: все продають, а купується, важлива ціна, і мета. Покинути улюблену дівчину, як вимагає її батько, і тяжко і подловато. Але якщо диплом горить? Якщо доля кону? Колесову була властива усе, що властиво хорошому, чесному юнакові: поруч із захопленістю і впоперек їй — скептична поза, поруч із романтикою душі недовіру до фрази, виховного тиску, моральним прописам, якими вічно набридають старші. Звідси, напевно, бешкетництво, молодецтво. Звідси й демонстративна практичність, показною раціоналізм, трохи недоладний і ще безвинний юному віці, але непомітно, як в Колесова, який виправдовує перші операції з совістю.

Для кожного з нас настає момент, коли з тихою гавані сім'ї, вдома, школи ти выплываешь на відкрите море життя і зустрічає тебе неминуче перше випробування совісті, перший кордон, перейшовши який ти, може бути, інша людина. Ця хвилина, цей критичний мить і цікавить найбільше Вампілова.

Проблемы ж, підняті драматургом в п'єсі, і він, більш як через двадцять років, на жаль, актуальні.

Для підготовки даної праці були використані матеріали із сайту internet.