Литературные критики про творах Пушкіна

Пушкин дуже багато розмірковує про життя. Він свідчить практика великого міста з лиця численними балами й іншими розвагами, місто з «парадного під'їзду», де було весело і галасливо. І крізь це проводить тему самотності, якогото відчуження, причому робить це, що самому читачеві ставати сумно. Адже так на справі: дивишся містоусето поспішають, сміються, кричать, розмовляють і жартують — коротше… Читати ще >

Литературные критики про творах Пушкіна (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Литературные критики про творах Пушкина

«Что нового у житті й у собі Ви знайшли, прочитавши роман»

«Душа сказала мені давно:

Ты у світі блискавкою промчишься!

Тебе все відчувати дано, Но життям не насладишься.".

Веневитинов.

В. Р. Бєлінський: «Пушкін належить до творчих геніїв, тих найбільших історичних постатей, які, працюючи для справжнього, готують майбутнє, отже, що неспроможні належати лише минулому». З цією судженням залишається тільки погодитися. Необхідно додати, що геній Пушкіна, моє погляд, не лише у безсмертя сюжетів Шевченкових творінь: далеко не всі зі Спілки письменників намагається відповісти щодо одного творі відразу ж потрапити сталася на кілька питань. Інакше кажучи, беруться за рішення якийабо однієї - показати дурість народної життя, «залаштунковий» життя світського суспільства, безглузде буття народу тощо. буд. А Пушкін у цьому творі робить численні ліричні відступи, де й розмірковує на численні теми. Тому взяти з цього твори можна продуже многое.

Начнём з початкусюжет: це вже воістину життєва ситуація. Це зовсім не любовний трикутник, навіть знаю як і назвати. Є з чого повчитися! Після прочитання волеюневолею замислюєшся у тому, яка всетаки складна ця штукажиття: будь-коли знаєш де знайдеш, де втратиш (у Онєгіна навпакивона втратила, а потім знайшов, але було пізно).

Пушкин дуже багато розмірковує про життя. Він свідчить практика великого міста з лиця численними балами й іншими розвагами, місто з «парадного під'їзду», де було весело і галасливо. І крізь це проводить тему самотності, якогото відчуження, причому робить це, що самому читачеві ставати сумно. Адже так на справі: дивишся містоусето поспішають, сміються, кричать, розмовляють і жартують — коротше — місто живе гучної і бурхливої життям. А тільки трохитрохи придивитися — там задумане обличчя з бездонными очима, тут котрі мають розсіяноотчуждёнными виразами облич. Мимоволі згадується уривок із листа вірші Рылеева:

«С тяжкої смутком, з чорної думою Я відтоді один брожу, И могилою угрюмою.

Мир сумний нахожу.

Всюду зустрічі безотрадные!

Ищешь, суєтний, людей, А зустрічаєш трупи хладные Иль безглуздих дітей… «.

Хотя, враховуючи мої роки, можна сказати, що ЦЕ непогані і заметно.

Следующее «нововведення» — це мову. Звісно, муза Пушкіна була вигодувана і вихована витворами попередніх поетів (можна сказати більшвона прийняла в себе, як «своє законне стан і повернула їх світу новому, преображённом виде"(Белинский)), але це, як і нею ліпить настрій читача, піднімає його до божественним початкам, і черговий раз доводить, що він (автором) керує геній. Його мову страшенно привабливий. Де требатам короткі, лаконічні пропозиції (бо «стислість — сестра таланту»); де треба дати повне опис, з’являється в’язка, текуча мова, як різдвяна ялиночка, обвешенная гірляндами прилагателных. Краса! І з її допомогою Пушкін, як людина, пізнав вище товариство і високі почуття, любов, і пристрасть прилюбодеяния, майстерно діє сприйняття читача. Він відразу відкрив нові можливості, які дарує нам мова. Потрібно лише навчитися користуватися нею, бо ще Цицерон сказав — «Йдеться дана всім, розумдоля немногих.».

В цьому творі автор показав нам високе знання античності й історію. І це, в вкотре, доводить, що історія вчить багато чому: це ж не книжковий розум, а життєва школа, де у ролі викладачів виступають «великі світу цього ». На жаль це пізно починаєш осознавать.

Спускаемся на землі і переходимо до «людський» темі. «Будучи многою суетою смущаем у багатьох клопотах, пов’язаних із середньою освітою, і зза тілесних нездужань великих, які бувають в мене постоянно"(Библия), не пам’ятаючи я назви роману й імені персонажа, у якому відбувався конфлікт високих намірів з низинними діями. Отож Пушкін підкинув ще «матеріал на роздуми» (взагалі, такі дії притаманні найбільшим): очевидно, що піде про Евгении.

Прочитал я роман, відклав книжку та подумав: «Та який ж насправді Онєгін?» Може це гра Пушкінапоказати головний герой, цього «котрий страждає егоїста», на початку з однієї погляду, потім і з інший, та бувз третього? Вони ж настільки глибока натура Євгена, що й сам автор предаёт його за суд читачеві? У житті виходить аналогічнокожен має свої завулків душі, й, отже, кожний бути незрозумілим. Є над що ж замислитися! Прочитавши роман, розумієш, що озлоблений розум є теж ознака високої натури, бо така людина не задоволений як оточуючими, а й самотужки собою. І ще, якто дико розуміти, що є люди, подібні Онєгіну, хто знає, що він надо.

Вообще, читаючи нього, змінюєш кут зору багато речей. У певному сенсі, це твір може бути філософським. У межах своїх філософських відступах автор показує побут на той час, у своїй дає оцінку, розмірковує, намагається знайти відповіді багато корінні запитання буття. І на цих відповідях знаходиш дуже багато нового собі. З чимможна погодитися, і з ніжте й посперечатися. Закінчити цей витвір хочу словами вищевказаного найбільшого майстра пера, але з урахуванням можливостей швидкозростаючого генія нижеподписавшегося:

«Пересмотрел все дуже строго:

Противоречий дуже много, Но виправити не хочу.

Цензуре борг свій заплачу, И учителькам на съеденье Плоды праць своїх отдам.