Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Божественне одруження

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Посеред святилища була споруджена вежа. Для її вершині стояла ще одне вежа, у ньому — третя, і насамперед їхніх було вісім. «Останній вежі розташовувався храм. Усередині його перебувало багато прибране ложе, поруч із яким стояв стіл з чистої золота. У цьому ложе проводить ніч жінка, обрана самим богом ». Під час вересневих містерій Зевс сполучився шлюбом з Деметрой. Два сакральних актора… Читати ще >

Божественне одруження (реферат, курсова, диплом, контрольна)

БОЖЕСТВЕННОЕ БРАКОСОЧЕТАНИЕ.

Во всіх релігіях існує поняття, як «божественний шлюбу » .

На вершині зиккурата, в Жигуну, відбувалося божественне одруження. Можна лише здогадуватися, як воно відбувалося, розглядаючи аналогічні церемонії, відомостей про що їх маємо.

Геродот обмежується наступним описом:

" Посеред святилища була споруджена вежа. Для її вершині стояла ще одне вежа, у ньому — третя, і насамперед їхніх було вісім. «Останній вежі розташовувався храм. Усередині його перебувало багато прибране ложе, поруч із яким стояв стіл з чистої золота. У цьому ложе проводить ніч жінка, обрана самим богом » .

Він також додає, що бог іноді входить у храм і спить на ложе.

У ролі бога виступав цар.

Під час шлюбного ритуалу активна роль належала дружині, а цар вважався чимось на кшталт її слуги.

Ось лише кілька ритуальних формул:

Инанна, мінлива зі свого храму, порадувала твоє серце. На своєму священному ложе вона зблизилася з тобою.

Я той, кого Инанна, цариця піднебіння та землі, вибрала в кохані дружини.

Щоб підготувати царя до виконання функцій чоловіка богині, співали гімни як ритуалу обожнювання.

У Вавилоні і Лагаше ритуал божественного одруження був частиною новорічних церемоній.

Зазвичай який приймає за гробницю, Жигуну тим щонайменше є культове місце, каплицю, яка сховалася в зеленої гайку.

У гімні, присвяченому Іштар, Жигуну постає оселю радості, де з'єднуються бог Ану і богиня Іштар.

Зиккураты, високі багатоповерхові вежі, сліди яких є у руїнах міст Месопотамії, було побудовано між IV і серединою I тисячоліття до зв. е.

З свого народження дочка фараона приймала титул дружини бога, і коли він згодом народжувала сина, то ставала матір'ю бога.

Вона заміж за свого брата, фараона, і вони становили божественну подружжя. Але коли його траплялося отже брати чи сестри були відсутні, тоді наступникові престолу й не залишалося нічого іншого, як задовольнятися шлюбом з найближчим родичем.

Для народження необхідно зачаття. Бог стає власним батьком, запліднюючи богиню.

Бог був одночасно биком і фалосом.

Царицю називають «коровою, яка виробляє світ бика » .

Бог Пта каже фараону Рамсесу II: «Я — твій батько… Я прийняв образ барана, володаря Мендеса, і породив тебе у череві твоєї царсь-кої матері «.

У Єгипті, в Эдфу, перебував храм, присвячений Гору, а Тентире — святилище Ісіди.

Існувала дуже важлива церемонія, у якої на кораблях по Нілу перевозилися статуї чи хоругви із зображенням бога і богині.

Мета цієї процесії в тому, щоб доставити Исиду до Гору (навпаки) і зробити обряд божественного одруження.

Царица і слава Богу.

В двох найбільш древніх храмах Єгипту, Луксорі і Дар-эль-Бахари, є скульптури і фрески, що зображують злягання єгипетської цариці з богом, передають дрібні деталі. Народження божественного немовляти зображено у такому ж реалістичною манері.

У Єгипті уподібнення царів божествам прийняло найбільш закінчену форму. Кожен факт царської життя ототожнювали відповідним фактом життя божественної.

Цар одягався в костюм бога Амона й мав знаки його відмінності - високу тіару із пір'ям і скіпетр з головою хортиці собаки. У цьому наряді він постав перед царицею з метою церемонії одруження.

Учасники церемонії був у костюмах богів, що вони представляли. На чоловіках одягли маски шакала, грифа чи крокодила, але в жінок — корови чи жаби.

У Фивах, у храмі Амона, зазвичай перебувала жінка, що лежала на ложе, яку вважали дружиною бога.

В Греції.

В віддалену епоху грецької історії, коли Афінами правил цар, чоловіка цього царя урочисто поєднувалася з Дионисом під час ритуального одруження.

У давнину Діоніс зображувався як бика. Пізніше тварина замінили чином юнаки надзвичайної краси з головою бика. Церемонія проводилася в офіційної резиденції царя на східному схилі Акрополя.

Під час вересневих містерій Зевс сполучився шлюбом з Деметрой. Два сакральних актора спускалися в темне відокремлене приміщення і крізь кілька днів поверталися, демонстрували натовпі учасників колос і оголошували, що цариця народила. Колос являв з себе плід божественного одруження.

Вважалося, що бог Аполлон проводить зимові місяці в Патаре, в Лікії. Протягом цієї періоду час його жриця зачинялися із ним храмі щоночі. Вона розглядали як його.

У Ефесі існувала колегія жерців, виконували своїх функцій протягом року. Вони були дотримуватися абсолютне статеве утримання, оскільки вважалися подружжям богині Артеміди.

Таламус.

В Греції священна родова палата називалася «таламус » .

Один із формул містерій фригийской богині Кибелы говорить: «Я добулася таламус » .

На дверях одного таламуса було зображено наступний сюжет: побілений сивинами старець з крилами і фалосом може ерекції переслідує жінку у образі собаки.

В Римі.

Церемония божественного одруження Юпітера і Юнони відтворювалася жерцями першого дня червня у 24-х священної гайку Элернуса.

У Немее жила німфа, була дружиною царя Нумы:

він поєднувався із нею у священної гайку, і закони, що він встановив для римлян, були натхненні його стосунки з цієї німфою.

Весталки.

Сервий Туллій, римський імператор, був сином весталки, як, втім, й засновник Риму — Ромул.

Люди що неспроможні зближуватися з весталками, оскільки ті є подружжям бога.

Діти весталок, батьками яких були боги, було призначення: вони виконували функції володарів. Таке походження властиве царської влади. І це пояснює, чому іноді суверенам приписували якості сина бога.

Прочие обряди священного одруження.

По випадку великих урочистостей жінка клану мала з'єднуватися з тотемом. Добре, якщо тотем був живе тварина, здатне сполучатися з жінкою. І тут священний союз укладався із представником відповідного виду.

Коли йому це умова не виконувалося, існувало два альтернативних варіанта: або імітація одруження, або жертвопринесення, заменяющее злягання. У другий випадок можна говорити про ритуальне вбивство чоловіка.

У Індії росте кущ, що можна вирощувати навіть у квітковому горщику. Він називається «тиласи ». Це священне рослина, втілення богині.

Щороку до листопаді його видають заміж за бога Кришну. Церемонія є процесію, учасники якій несуть в паланкінах статую Крішни і кущ.

Це ж рослина видають заміж за салигран, чорний камінь, нагадує баранячий ріг. Одруження цього священного каменю з тиласи здійснює раджа Орчхаа Лудхаура.

У святі беруть участь 100 тисяч жителів. Процесія включає у собі 8 слонів, 1200 верблюдів, 4000 коней. Бог-камень везе у собі слон.

Ритуал одруження відбувається так: один чоловік тримає в руці камінь, і виступає у ролі нареченого. Другий чоловік тримає рослина й виступає у ролі нареченої. Брахмане благословляє союз цих двох чоловіків.

Звичай поєднувати бога шлюбом з юної дівчиною поширений в усіх країнах світу.

У Бірмі існував звичай віддавати відразу чотирьох дівчат у дружини священній озера. Після завершення формальної церемонії дівчини поверталися додому. Якщо один їх вмирала, казали, що бог озера закликав її себе.

На острові Тімор, жителі якого вважали себе нащадками крокодила, під час коронації кожної нової суверена крокодилам приносили на поталу свиню і дівчину, одягнену на свій краще вбрання і прикрашену квітами. Її відводили до берега річки чи залишали в печері.

У цій країні статую бога Фрея провозили на колісниці у супроводі молодої дівчини, яку називали дружиною бога. Вона робила богослужіння у храмі Упсали.

Жителі Отуна в VI столітті возили віз, де сиділо щось на кшталт богині: це були усе, що успадкували від церемонії священного одруження.

Список використаної литературы:.

1. Марсиро Ж. История сексуальних ритуалів М.: КРОНА-ПРЕС, 1998. -320 з ISBN 5−232−878−1.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою