Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Религиозно – філософські погляди Лютера

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Запитань ставало дедалі більше, а відповіді не з’являлися. Лютер перепробував все методи, які пропонувала середньовічна церква, але Бог не ставала ближчою, а гріховність — менше. Смерть продовжувала навіювати страх, а Христос здавався грізним і нещадним Суддею. З жахом представляв він, як колись опиниться у вогненної геєні. Але, як — то сидячи на одній із келій вежі монастиря, Мартін схилився над… Читати ще >

Религиозно – філософські погляди Лютера (реферат, курсова, диплом, контрольна)

ЭССЕ на задану тему Релігійно — філософські погляди Лютера Розділ: Культурологія Формат: Microsoft World Автор: Лабутина Катерина, [email protected] Використання: Р Про З У Д, А Р З Т У Є М М И Й У М І У Є Р З І Т Є Т ВИЩА ШКОЛА ЕКОНОМІКИ ПЕРМСЬКИЙ ФІЛІЯ Перм 2004 Оцінці 5.

Напевно, в багатьох людей ім'я Мартіна Лютера асоціюється з «95 тезами», що він як — то вранці 31 жовтня 1517 року прибив до дверей Замкової церкви у маленькому провінційне містечко Германии-Виттенберге і які у згодом сколихнули весь християнський мир.

Що й казати підштовхнуло монаху-августинцу до такої рішучого події? Зрозуміло, істотну роль цьому відіграли його философскорелігійні погляди, яким передував довгий шлях Богоискания Мартіна Лютера. Багато подій було в цьому нелегкому шляху, але особливо значної ролі у долі Лютера зіграли три события.

Потрясіння перше: Голос бури.

Якось, влітку 1505 року юний Мартін повертався в Эрфуртский університет по тому, як відвідав батьків. Його що була забита все одними й тими самими думками: «Що чекає на мене по смерті? Готовий я показати себе перед Судиёй всіх? Де виявиться моя душа, якщо залишить цю землю? «Так, пригноблений, студент ішов уперед, а думку про смерті продовжували переслідувати його. Раптом почалася буря і, коли яскрава блискавка спалахнула поруч із юнаків, він упав землю, як вбита їй. У цьому бурі Лютер побачив картину кінця світу й будучини Великого суду. Хлопчик дуже злякався смерті Леніна і пересилюючи страх, подивилася вгору і вигукнув: «Свята Ганна, допоможи мені! Я стану ченцем! «Так Лютер став послушником августинского монастиря. Згодом він стверджував, що за цю бурю він почув божественний заклик, який мав відгукнутися. З того моменту він присвятив своє життя порятунку душі, й пізнання Бога. А чернецтво, як йому здавалося тоді, було найкращим шляхом для этого.

Потрясіння друге: Провалений штурм.

У Монастирській обителі, де опинився Мартін, були суворі порядки що сувора дисципліна. Але Лютер з особливим смаком виконував все розпорядження монастирського статуту. Ревно прийнявши за науку, присвячуючи весь свій час, він іноді цілі ночі проводив без сну, намагаючись виконувати все обов’язки, покладені нею орденом. Нарешті настав день, коли Мартін мав відслужити свою першу месу. Він дуже хвилювався, але ці дивно, т.к. меса вважалася каналом, через який Бог виливає Свою благодать. Церква вірила, який тримає священика трапляється диво, коли хліб, і вино пресуществляются в тіло і кров Христа, перетворюючи месу в Голгофскую жертву. Для Мартіна це було дуже важливий обряд.

Встав біля вівтаря, він почав читати молитву. Але дійшовши до слів: «Тобі, Богу живому, вічного, істинному, приносимо ми… «- Лютер зупинився. У цілому цей момент відбулася друга буря у житті. На цього разу грім гримнув в серце. Раптом у голові спалахнула думку: «Як я зрозумів можу звертатися до Всевишньому, якщо люди тремтять перед князями? Хто такий, щоб підносити руки до Нього? Чи можу я, жалюгідний человечишка, прах і попіл, виконаний гріха, звертатися до живого і святому Богу? «.

Он раптом усвідомив, що це релігійні подвиги, яким він віддавався в монастирі, — лише жалюгідні спроби досягти неба самотужки. Лютер не була з тих, хто обманює саму себе. Шлях самовдосконалення привів у глухий кут. Реального примирення з Богом, якого він жадав, це давало. Взяти небо штурмом зірвалася. Чимало зусиль коштувало Лютеру чесніше завершити цю месу. Блідий і збентежений відійшов від алтаря.

Потрясіння третє: Осяяння в башне.

Запитань ставало дедалі більше, а відповіді не з’являлися. Лютер перепробував все методи, які пропонувала середньовічна церква, але Бог не ставала ближчою, а гріховність — менше. Смерть продовжувала навіювати страх, а Христос здавався грізним і нещадним Суддею. З жахом представляв він, як колись опиниться у вогненної геєні. Але, як — то сидячи на одній із келій вежі монастиря, Мартін схилився над посланням апостола Павла до Римлянам. Кілька років тому його у Виттенберг, де у університеті він став завідувати кафедрою біблійних досліджень. З того часу він впав у поважне дослідження Святого Письма. Саме тоді й тероризму відбулася третя буря. Джерелом цієї бурі було природне явище і релігійний обряд. Потрясіння прийшло від Слова Божого. Блискавка одкровення опромінила ченця, исцелив його від нізвідки і безнадійності. Мартін побачив, що Бог дарувавши людям прощення і примирення на Голгофі, коли безгрішний Син Божий взяв на Себе всі наші беззаконня. Бог-Судия виявилося також Богом милостивим! Одкровення про хресті показало, що Христос добровільно прийняв наше осуд покарання, давши нам замість Свою праведність і святість. Божа милість не перекреслює Божу справедливість, він показує, що праведний суд Панове стався на Голгофі. У цьому вся глибина Його любові до нам! Виявляється, Бог не хоче загибелі грішника, але прагне, щоб він покаялася і прийняв дар вічної жизни.

Лютер дійшов з того що життя й порятунок можливе лише за благодаті через ВІРУ! Мартін почув, як Сам Господь звертається щодо нього через вірші послання до Римлянам: «Праведний вірою живий буде! » .

Лютер так описує своє осяяння: «Я жадав усвідомити послання Павла до Римлянам… Денно і вночі трудився я, доки не побачив зв’язок між правосуддям Божим і словами у тому, що „праведник вірою живий буде “. І зрозумів я тоді, що правосуддя Боже є така щоправда, якої Бог виправдовує нас через віру, по Своєї ласки і милості. З’ясувавши це, усвідомив я себе народженим знову, хіба що пройшов я розкритими воротами раю. Усі Святе Письмо отримало мені нового змісту… Якщо є у вас справжня віра у те, що Христос ваш Рятівник, ви здобули милостивого Бога, бо віра веде вас і це відкриває перед вами серце Боже й Закону Його волю, щоб ви могли побачити чисту благодать і преизобилующую любов » .

Те, що раніше лякало, тепер притягувало. Те, що раніше вселяло жах, тепер викликало захоплення і дякувати. Одкровення, здобуту у вежі, змінило все життя Мартіна. Пелена розірвалася, і перед ним постала справжня картина Бога, про справедливому суді, про дивовижною благодаті і про котра виправдовує вірі. Саме на цей момент остаточно сформувалися його філософсько-релігійні погляди, що він і публічно висловив в «95 тезисах».

Основу його поглядів становлять три найбільших тезиса:

1) Людина отримує виправдання лише крізь веру;

Лютер вважає, що — це Божий дар, втілена у спокутної смерті" й воскресіння Христа. І досягається порятунок лише вірою. Віра — це щось дуже потужне, активне, миттєво возрождающее і оновлююче людини, та був провідне його до нового способу життя і поведінки, унаслідок чого неможливо не добротворенню безперестану. Мартін дійшов висновку, що «є щось незрівнянно цінніше і незрівнянно більше, чим це добрі справи, щось, що робить людини добрим і благочестивим ще до його того, як він добротворенню; точно як і, як людина має стати здоровим, перш ніж зможе працювати й виконувати тяжку працю. Це велике та цінне щось є благородне Слово Боже, з пропозицією нам Євангеліє благодаті Божою у Христі. Той, хто чує це і вірить цьому, стає хорошим праведним. Тому те й називають Одне слово Життя, Одне слово Благодаті, Одне слово Прощення. Але той, хто чує, і не вірить, жодним чином може стати хорошим. Петро промовляють на Діяннях 15:9: «Вірою очистивши серця». «. Для Лютера, добрі справи усього лише наслідок, підтвердження спасения.

2) Біблія, без будь-яких традицій, є джерелом віри й авторитету для христианина.

Біблія, для Лютера, єдине джерело божественного одкровення, вищий авторитет у підпорядкуванні церковної і повсякденні. Істинний, духовний сенс Письма — у його буквальному значенні, а чи не у різних тлумаченнях, які надавали різні панотці церкви, тата тощо. буд. Організатор протестантизму вважав, що людина ні нікому вірити окрім себе, може довіряти лише Біблії. Також Лютер відкидає більшість таїнств, святих і янголів, культ Богородиці, поклоніння ікон і святим мощам. Він залишає усього дві таїнства: хрещення і причащання, т. до. і вони зазначені у Святому Писанні, інші ж п’ять лише вигадані духівництвом, щоб підсилити свій владу мирянами. Тим більше що такої влади взагалі має існувати, бо священик годі ближча до Бога, ніж мирянин, і покликаний не панувати, а служити. Стверджуючи незаперечність авторитету Письма, Лютер наполягав на право кожного віруючого мати власну розуміння ще віри і моралі, на свободу сумління, сам перевів його за німецьку мову. Вже 1519 року Лютер відмовився від середньовічного ставлення до тексті Письма як «про таємничому шифрі, яка може бути зрозумілий не повідомляючи встановленого церковного тлумачення. Біблія відкрита кожному за, і її інтерпретація може бути визнана єретичною, якщо вона спростована очевидними розумними доводами.

3) Кожен віруючий є священиком, безпосередньо у яких зв’язок з Богом через Ісуса Христа;

Лютер не визнає посередників між богом і людини, вона відкидає церковну ієрархію разом із татом, вважаючи ченців — паразитами, т.к. де вони працюють, отже немає смысла.

Бог, у його розумінні, окреслюється річ непізнавана, абсолютно трансцендентна стосовно здібності раціонального осмислення світу. Будь-яку спробу досліджувати, що є бог, чи навіть доводити, що він є, реформатор вважає марною і удаваної. Бог рівно настільки відомий людині, наскільки сам побажав відкритися йому через Писання. Те, що у Писанні зрозуміло, треба зрозуміти; те що зрозуміло, варто прийняти на віру, пам’ятаючи, сто бог не брехливий. Віра та розуміння — єдині способи відносини людини до творця. Тобто Лютер повертає Богу неупізнання, тайну.

Лютер відірвав віру від розуму, але водночас відкидав сверхразумные, екстраординарні здібності, щоб забезпечити злиття з божеством. Як було згадано раніше, у Лютера пізнання бога, який він собі і собі, отримала сенс абсолютно непосильним завдання, а застосування розуму на її рішення — ірраціональне (спокусливе) дію. Реформатор наполягав на категоричній непримиренності віри до розуму, обосновывающему віру і категоричній непримиренності розуму повірити, намагається орієнтувати розум у його мирянському дослідженні. Область, де розум компетентний — світ образу і мирську — те, що існуюче загальне релігійне свідомість означало як поцюстороння (на відміну потойбічного) як і створене, тимчасове, обумовлене на відміну що робить, вічного, абсолютного. Розум повинен поводитися з тим, що від нас, а чи не над нами.

Свої религозно-философские установки Мартін Лютер чітко визначив в своїх реформаторських книгах, як-от «До християнському дворянства німецької нації…», «Про вавілонському полоненні церкви», «Про свободу християнина» тощо. Це було маяком для таких людей в усьому світ у протягом чотирьох століть. За даними, землі налічується п’ятдесят мільйонів прихильників поглядів Лютера. Більшість їх мешкає у Німеччині, Північній Америці, Швеції, Фінляндії, Данії, Норвегії, Индонезии.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою