Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Хрещення Христа

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Ангелы, щоб врівноважити композицію, поміщаються на протилежної від Іоанна Христителя боці картини — це лівий від Христа, стоїть обличчям до глядача, берег річки. У будівлях найдавнішого християнського мистецтва янголів зазвичай два — число, природне висловлення думки художників: один ангел споглядає Святого Духа, сходящего з неба, і прислухається голосу Бога-Отця, з благоговінням дивиться… Читати ще >

Хрещення Христа (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Крещение Христа (новозавітні сюжети у живопису)

Александр Майкапар

.

Тогда приходить Ісус з Галілеї на Йордан до Івану хреститися від цього. Іоанн ж утримував Йому вторив і говорив: мені потрібно хреститися від Тебе, і Ти чи приходиш до мене? Але Ісус мовив у відповідь: залиш тепер, бо так слід нам виконати будь-яку правду. Тоді Іоанн допускає Його. І, хрестивши, Ісус відразу ж вийшов із води, — і се, отверзлися Йому небеса, і побачив Іоанн Духа Божого, Який сходив, як голуб, і ниспускался на Нього. І се, глас з неба глаголющий: Цей є Син Мій коханий, в Якому Моє благоволение.

(Мф. 3:13−17).

И був у дні, прийшов Ісус з Назарета Галилейского і хрестився від Івана у Йордану. І коли виходив із води, відразу ж побачив Іоанн разверзающиеся небесне Духа, як голуба, сходящего на Нього. І глас його з небес: Ти Син Мій коханий, в Якому Моє благовоління.

(Мк. 1:9−11).

«Троица, багаторазово, хоч і зовсім зрозуміло, відчутна в Старому завіті, тут уперше з’являється в усій своїй повноті», — констатує відомий богослов Ч.Скоуфилд. У час хрещення Христа Іоанном здійснилися три дива, не які відбуваються ні з іншим, хто приймав крещение.

Во-первых, як свідчить Марк, «побачив Іоанн разверзающиеся небеса». Разверзающиеся небеса — метафора, відбиває боже втручання у людські справи із порятунку його народа.

Во-вторых, Іоанн побачив «Духа, як голуба, сходящего на Нього», тобто у доступною споглядання формі (у Луки сказано ще чіткіше: «Дух Святий нисшел на Нього в тілесному вигляді, як голубь»).

В-третьих, «глас його з небес» — глас Батька Небесного, яким висловив беззастережне схвалення Ісусу та її миссии.

Крещение, відповідно до вченню всіх християнських конфесій, сприймається як запровадження людини у лоно церкви. Це це й акт очищення від гріха, й інше народження, у якому купіль — символ непорочного черева Діви, з яких присвячений знову народжується. Хрещення — перше з семи таїнств і з Богоявлений Христа.

В силу всього сказаного сюжет «Хрещення Христа» здобув величезний значення із перших століть історії християнства і трапляється вже з III століття розписах римських катакомб і саркофагах.

Крещение Іоанном Хрестителем Пресвятої Богородиці - кульмінаційний момент земної місії Іоанна. Він провів своє життя самітником, проповідями своїми готуючи прихід Христа, закликаючи до каяття і пророчествуя прихід Месії. Обидва вони широко — Іоанн і Ісус — більше, ані разу я не зустрінуться у тому земного життя. Через те кардинального значення, яке хрещення мало їм обох, воно знаходить місце у оповідальних циклах картин на сюжети з життя, як Іоанна, і Ісуса. У житійних циклах Христа хрещення зазвичай займає місці після сюжету «дванадцятирічний Ісус у храмі» і для спокусою Христа у пустелі. У циклах піти з життя Іоанна Христителя, отримали особливе поширення Італії XIV-XV століттях, воно слід за Хрещенням всього народу і передує арешту Іоанна Крестителя.

Рассказ про хрещенні Христа міститься переважають у всіх чотирьох Євангеліях. Проте є серйозні відмінності, з одного боку, синоптичних Євангелій (загалом) від оповідання Іоанна і, з іншого, відмінності між собою трьох євангелістів. Нам у разі важливо відзначити, що митці, знаючи про цих розбіжностях, відбивали в своїх мальовничих інтерпретаціях сюжету крещения.

Так, Матвій і Марк свідчать, що Ісус Христос вже був охрещений й вийшов (Мв. 3:16) чи виходив (Км. 1:11) із води, коли разверзлись небесне Святий Дух зійшов нею. Лука ж саме підтверджує, що Святий Дух зійшов на Ісуса саме той момент, коли, хрестивши, він молився: «Коли ж хрестився весь народ, і Ісус, хрестивши, молився: розкрилося небо, і Дух Святий нисшел на Нього» (Лк. 3:21−22). Що ж до четвертого євангеліста, то Іоанн наводить свідчення Хрестителя — пророцтво його ученикам.

В живопису популярнішими отримала версія Луки (Мазолино, П'єро делла Франческа, Андреа дель Верроккіо, Перуджино, Герард Давид).

Сюжет хрещення Христа мистецтво завершив своє іконографічне розвиток приблизно до Х віці. У пізня година варіювалися лише окремі деталі композиції. Головна дійова особа — Ісус Христос — постає звичайно з довгим волоссям і бородою, оголений (в однієї набедренной пов’язці), посеред річки Йордан, до пояса чи з коліно у воді, його руки складено в молитовному жесті. Зліва від цього березі річки стоїть Іоанн Хреститель, він одягнений у довгі одягу, який у лівій руці тримає довгий посох з хрестом на кінці чи сувій зі своїми пророцтвом, а праву покладає на голову Христа. За Іоанном нерідко стоять його учні і натомість гористого пейзажу. Над головою Ісуса простираються небеса, звідки опускається благословляюча рука — символ Батька Небесного, з неба ллється промінь світла, падаючий на голову Христа, а, по нього злітає голуб — символ Святого Духа. Це найзагальніша схема. Тепер необхідно докладніше зупинитися їхньому окремих елементах, аби простежити, як змінювалося їх изображение.

На підставі лише оповідань євангелістів про хрещенні Христа неможливо охарактеризувати все які у живопису деталі цього сюжету. Інших оповідань, які повно характеризували хоча б головні частини зображення, давня література це не дає. Апокрифи у разі повторюють відомості, що у канонічних Євангеліях. Описаний повного хрещення в давніх авторів немає. Вони також повторюють розповідь канонічних Євангелій. Проте джерела ці, взяті разом, причому у порівнянні з літургічної практикою хрещення, дають достатній матеріал, який прояснює все форми сюжету Водохреща, як він постає в пам’ятниках раннього християнського і візантійського мистецтва. З’ясування цих форм допомагає зрозуміти особливості зображення хрещення Христа західними художниками.

Иисус Христос

Главное дійову особу аналізованого сюжету — Ісус Христос. Він одразу став зображуватися чоловіком зрілого віку і її з бородою. У скульптурі римських саркофагів IV-VI століть, як й у живопису римських катакомб, Ісус постає як хлопчика, а Іоанн — людиною зрілого віку, що ні цілком узгоджується з історією. Пояснення такої анахронізму слід шукати у самій концепції християнського хрещення: Христос дав зразок хрещення. Хрестяться діти, хрестяться і дорослі, які в такий спосіб народжуються до нової життя, інакше кажучи — стають юними. З цієї погляду Рятівник метафорично можна назвати отроком, яким він змальовується в ранньому християнському мистецтві. Вигляд Христа зрілого за віком у сцені хрещення остаточно встановився в VI столітті, і відтоді повернення до Христу-отроку в цьому сюжеті був.

Иоанн Креститель

Иоанн Хреститель зазвичай поміщається правому від Христа березі Йордану, він покладає руку на голову Ісуса. Руковозложение це як факт, що мав місце при хрещенні Спасителя, відзначено в ранніх церковних письменників. Його бачимо вже у одному з ранніх зображень хрещення у сакральній капелі катакомб Калліста (прибл. 230 р.). Іоанн зазвичай змальовується березі річки, тоді як Ісус стоїть у воді, в такий спосіб, Іоанн може об'єктивно перебувати вище Христа і схилятися щодо нього, опустившись навколішки, що було вираженням його смиренності це має вказувати з його слова, звернені до Христа: «Мені потрібно хреститися від Тебе». У мистецтві Контрреформації частіше уклінним перед Іоанном стоїть Ісус. Таке трактування спирається на вчення містиків XVI-XVII століть, особливо подчеркивавших момент смиренності Христа: Ісус, сам будучи безгрішним, уподібнив себе грішним і виконав очисний обряд.

Бог-отец і голуб — святої дух

Над головою Ісуса завжди змальовується ширяючий білий голуб — символ Святого Духа, а з нього символ Бога-Отця — поясний зображення, чи голова і плечі (Рогир ван дер Вейден), або тільки одні руки, випускають голуба (Верроккіо, Леонардо так Вінчі). Такий тип зображення панував до другої половини XVI століття. Причому у деталях були відмінності. Коли Бога-Отця символізують лише руки, їх пальці випромінюють потоки світла. Слова «Hic est filius meus dilectus» (латів. — «Цей є син мій коханий») може бути написані просторі картини над ширяючим голубом. Дуже красиву лінію ця латинська напис утворює до картини Рогіра ван дер Вейдена.

Ангелы

Ангелы, щоб врівноважити композицію, поміщаються на протилежної від Іоанна Христителя боці картини — це лівий від Христа, стоїть обличчям до глядача, берег річки. У будівлях найдавнішого християнського мистецтва янголів зазвичай два — число, природне висловлення думки художників: один ангел споглядає Святого Духа, сходящего з неба, і прислухається голосу Бога-Отця, з благоговінням дивиться на Спасителя. Починаючи з XI-XII століть кількість янголів збільшується: найчастіше зображують трьох янголів, а часом їх кількість сягає семи. У Євангеліє щось говориться присутність ангела (чи янголів) при хрещенні Пресвятої Богородиці. Відповідь питанням, ніж виправдано їх запровадження, знов-таки у площині традиції, за якою ангели, як служителі божии, присутні попри всі найважливіших подіях життя Христа. Але тоді як інших обох випадках ці славословящие ангели, то сцені хрещення Христа їх призначення інше — вона стає зрозумілим, якщо звернути увагу, що вони зображуються з полотнищами на руках: ангели будуть отирать неофітів (новохрещених) після виходу останніх із купелі. «Це реальна пояснення, — зазначає відомий тогочасний російський иконограф Н. Покровский, — яким кожна іконографічна деталь хрещення мусить бути копиею з тим або інший подробиці ритуалу, знаходить деяку підтримку з пізнішої іконографії Водохреща у країнах, де художники іноді зображували в руках янголів білі крещальные туніки, потрібні начебто облачення Христа».

В пам’ятниках західноєвропейського мистецтва вихідним пунктом задля встановлення іконографії хрещення Христа послужили візантійські зразки. Італійські пам’ятники XII-XIII століть зберігають як загальну візантійську схему хрещення, але її найважливіші іконографічні деталі. Джотто в падуанської капелі Скровеньи оживляє візантійську схему: він надає більше вишуканості нерухомим постатям, наділяє їх природністю і бездоганною красою, вводить зображення Бога-Отця в променистому сяйві неба. Різні побутові подробиці до композиції Водохреща вносять італійські художники XIV-XV століть: березі річки гуляють тварини, хрещення приймають натовпу народу — змога художників дати портрети своїх сучасників, як це робить, зокрема, Перуджино.

Особого уваги вимагає себе спосіб, яким вироблялося хрещення: або хрещення у вигляді занурення в воду, або обливанням (чи окроплением). Зазвичай, кращим було хрещення зануренням. Хрещення обливанням (чи окроплением) допускалося як винятку. Їх до 15 століття панівним було хрещення зануренням. На хрещенні зануренням наполягали західні Собори: клермонский (1268), кёльнский (1280), экзетерский (1287), утрехтский (1293), вюрцбургский (1298), паризький (1355). Однак у XIV столітті становище змінюється, і хрещення обливанням все сміливіше і нарешті як стверджується у західній церкви остаточно (до XVII веку).

Анализ пам’яток образотворчого мистецтва підтверджує цю хронологію: переважної формою хрещення до чотирнадцятого було занурення в купіль, в XIV-XV століттях дедалі частіше зустрічається обливання, в XVI столітті звичайним стає обливание.

Среди безлічі картин західних майстрів на задану тему «Хрещення Христа» особливу увагу через виняткової труднощі свого иконо-графии займає знаменита лондонська картина П'єро делла Франческа. У центрі її Христос. Він у міру кісточки водами річки, його руки складено в католицькому молитовному жесті. Поруч Іоанн Хреститель, він ллє воду з блюдця на голову Христу (хрещення обливанням). Позаду цій головній групи раздевающийся чоловік, що збирається прийняти хрещення (натяк на хрещення безлічі народу). Над головою Ісуса ширяє голуб — Святий Дух. На задньому плані група людей, з вигляду східного типу (вони? що означають їх пози і жести? їхня яскрава одяг?). Ще загадковий вид трьох янголів (ми судимо про неї як про ангелах, по-перше, з їхньої крил, по-друге, відповідно до місця, що вони займають, — звичайному місцеві для янголів у цій сцені). Не поклоняються Христу. Одне з них дивиться на глядача, і, як здається здавалося б, не звертає уваги головне дію — хрещення Христа, та заодно він встановлює безпосередній контакт з глядачем отже хіба що запрошує його взяти у тому сакраментальному акті. Поз і жестів, схожих на ті, які ми бачимо в янголів до картини П'єро делла Франческа, будь-коли траплялося у тих Водохреща Христа. Порівняння з трехфигурными композиціями античності (пози, ракурс, жести) змушує можу погодитися з дотепної здогадкою М. Лэвина, за якою ангели тут є аллю-зией на «шлюбний бенкет» й у цьому випадку вводять у сцену хрещення Христа водою інше диво із жовтою водою — перетворення їх у вино на шлюбному бенкет в сюжеті «Шлюб в Кані». Поєднання в одній картині хрещення навіть натяку на шлюб в Кані з перетворенням води в вино має літургійне обгрунтування: обидва події відзначаються західної церквою до одного і того самого дня — 6 января.

.

Картина П'єро делла Франческа дивовижним чином виводить на Хрещення Христа та третій свято цього моменту — поклоніння волхвів: чотири постаті на задньому плані, котрі спочатку викликають подив, — це саме волхви, одна з яких рукою свідчить про зірку, яка призвела їх доречно народження Ісуса. Спорідненість всіх трьох подій як трьох Богоявлений підкреслювали середньовічні литургисты, такі як Гонорій Отёнский (Августодунский), Руперт і Дуранд. Хрещення Христа, стверджували вони, відбулося того самого дня тридцять років через, як і поклоніння волхвів, а диво в Кані - той самий день за рік після хрещення. У першому середньовічному антифоне читаємо: «Ми бережемо сьогодні святим на вшанування трьох чудес: цього дня зірка привела мудреців до яслам, цього дня вода звернулася до вино на шлюбному бенкет, цього дня Христос обрав бути похрещеним Іоанном в Йордану до нашого порятунку, аллилуйя».

Типологические аспекти Водохреща Христа отримали найбільш повне мальовниче вираження у «Біблії бідних». Відповідна ілюстрація в ній дає - крім події - зображення, як у цій книжці, чотирьох пророків зі своїми текстами, які належать до цьому новозавітного епізоду. Отже, тут зображені Исаия: «І на радості будете почерпать воду із джерел порятунку», Ієзекііль: «І окроплю вас чистою водою», Давид: «У зборах благословіть Бога Панове, ви — від сімені Ізраїлевого!», Захарія: «Того дня відкриється джерело дому Давидову». З сцен Старого заповіту, є прообразом Водохреща Пресвятої Богородиці, тут зображені: перехід євреїв через Чермное (Червоне) морі та загибель фараоновых воїнів, гнавшихся по них, і величезна гроно винограду — символ родючості Обіцяної Богом Землі, що несуть на жердини два соглядатая.

Замечательный зразок живописної інтерпретації Водохреща дає Рогир ван дер Вейден своєму вівтарі Іоанна Христителя (вівтар Мирафлорес). Цей сюжет є біля вівтаря, з обох сторін від цього зображені «Народження Іоанна Христителя» (зліва) і «Смерть Іоанна Христителя» (справа). Сцена Водохреща вміщена в обрамленні порталу готичного собору: вдалину між колонами йде ріка Йордан, у центрі до колін у питній воді постать Христа в набедренной пов’язці, Іоанн слід за берега і з долоні поливає воду на голову Христу, іншою березі ангел тримає одягу Христа. На двох колонах і двох консолях, як на двох інших панелях цього вівтаря, зображені чотири апостола зі своїми атрибутами. У архивольте — шість сцен як скульптурних композицій, троє фахівців з яких пов’язані з Іваном (вони передують Водохрещу), а через три інші представляють три спокуси Христа. Вони йдуть безпосередньо за Хрещенням їхня порядку, що дає Матвій (зліва-направо): Захарія молиться, осінений Святим Духом (голуб), перед колискою Іоанна Христителя (?), Іоанн Хреститель у пустелі, Іоанн Хреститель хрестить народ, перше спокуса Христа (з каменями), друге спокуса Христа («на крилі храму»), третє спокуса Христа (на високій горі).

Популярность сюжету Хрещення Христа пояснюється що й тим, що картини цей сюжет замовлялися як для вівтарів баптистериев (крещален) чи церков, поставлених на вшанування Іоанна Христителя, але й замовниками, носившими таке имя.

Список литературы

Для підготовки даної роботи було використані матеріали із сайту internet.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою