Рецензия на твір У. Астаф'єва Цар-риба

Астафьев не прийом років користолюбства, нищівного душу, сліпий заздрості та запеклості Зиновія Утробина, Командора, рибалки Гриміло, який визначає і авторську оцінку цих героїв, складових другу групу персонажів. Чутливість і доброта роблять людини слабким, вважає Гога Герцев. Він спотворює духовні і соціальні зв’язку людей, знищує свою душі і морально калічить оточуючих. При всім розмаїтті доль… Читати ще >

Рецензия на твір У. Астаф'єва Цар-риба (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Рецензия на твір У. Астафьєва «Цар-риба «

Виктор Астаф'єв одна із талановитих письменників нашого часу. Народився він у 1924 року, дитинство і юність випали на Сибіру. Усе життя і творчість пов’язані з рідним і близьким його серцю краєм; письменник завжди повертається у родинний маєток, куди б ні кидала його життя.

Предвоенное дитинство було важким, сирітським; ясні спогади привільна життя селі, бабуся Катерина, научившая любити покупців, безліч природу, жити за законами добра та справедливості яких.

С Великої Великої Вітчизняної війни повернувся з кількома пораненнями і багатьма ідеями, які стали основою його майбутніх творів.

Астафьева я знаю не з розповідей «Перевал », «Крадіжка », роману «Сумний детектив ». Та найбільше враження справила книга «Цар-риба », якої була й присвячена моя робота.

" Цар-риба «розповідь оповідань, раніше почутих автором самих героїв. Черемисин повідав історію приїжджих браконьєрів, Микола про славної собаці Боей, але найбільше автор називає Якима. Проте безпосередньо від імені цих героїв розповідь ведеться. Письменник художньо переплавляє їх розповіді; переважає його оцінка героїв, відбір фактів. Саме постать автора-повествователя об'єднує окремі розділи цього твору, надаючи їм художню цілісність. Усі багатоголосся проблем фокусується у цьому образі, риси його ясно проглядаються в розділах «Цар-риба », «Вуха на Боганиде », «Сон про білих горах », де зараз його зовні не присутній. Злиття епічних і ліричних почав надає жанру книжки своєрідність і дозволяє визначити їхній вигляд як лиро-эпическую повість в розповідях.

Астафьев не ідеалізує природу і його закони, а художньо досліджує їх суперечливе зміст. Природа як лікує душу людини (глава «Крапля »), але, можливо сліпа і жорстока, як ми це, наприклад, у розділі «Поминки ». Розум і досвід дозволяють людині встановити гармонійні стосунки між них і природою, активно використовуючи і поповнюючи її багатства. Гармонія взаємовідносин чоловіки й природи, передбачає і боротьбу, виключає знищення. У історії людської душі закладено почуття дбайливого ставлення до всього живому землі, до краси лісів, річок, морів. Безглузда знищення природи руйнівно б'є по самій людині. Природні і соціальні закони не дають йому права переступити ту «риску, яку закінчується людина, і з далеких, наповнених печерної жахом часів виставляє і дивиться, не блимаючи, низколобое, клыкастое мурло первісного дикуна » .

При всім розмаїтті доль, історії життів героїв умовно можна розділити на дві групи, з оцінок й стосунку до них автора-повествователя. Парамон Олсуфьев, бакенщик Павло Єгорович, Кольша, Касьянка, Киряга-деревяга, Яким намальовані з теплотою; розповідь про неї, зазвичай, забарвлене емоційним тоном радості, з проявом людської праці та шанування живої душі цих героїв.

Астафьев не прийом років користолюбства, нищівного душу, сліпий заздрості та запеклості Зиновія Утробина, Командора, рибалки Гриміло, який визначає і авторську оцінку цих героїв, складових другу групу персонажів. Чутливість і доброта роблять людини слабким, вважає Гога Герцев. Він спотворює духовні і соціальні зв’язку людей, знищує свою душі і морально калічить оточуючих.

В «Царь-рыбе «життєвий матеріал різних повоєнних десятиріч спресований, підпорядковуючись філософському змісту ідейний зміст. Постійне порівняння минулого зі справжнім, прагнення автора повніше втілити характер, вчинки; духовні риси персонажів зумовлюють тимчасові зрушення в «Царь-рыбе ». Повість і двох частин. Особливе місце у ідейному змісті займає глава «Боей », яка містить узагальнені художні висновки. У цьому главі характеризується особистість автора-повествователя, даються інформацію про його життя, намічаються сюжетні лінії.

Рассказы першої частини повісті мають загальну ідейну спрямованість, у яких відхиляється хижацтво, браконьерское ставлення до природи. Розвиток сюжетних ліній тісно пов’язані з чином оповідача. Важлива ідея криється у сюжеті оповідання «Цар-риба »; назва його винесене на заголовок книжки. Дуже Досвідченому, расчетливому Зиновію Утробину до снаги виявилася боротьби з царь-рыбой. «Запекла, важко поранена, але неукрощенная «йде цар-риба. Чарівної називає її авторка у кінці оповідання, заперечуючи жорстоке, споживче використання природних багатств. Природа також сприймає відносин, які нав’язують їй Утробины, Герцевы та інші.

Содержание другій частині «Царь-рыбы «більше зосереджено на моральних, духовних проблемах людського буття. На першому плані виходить конфлікт між Акімом і Герцевым. Письменник створює докладний внутрішній портрет Якима. У розділах «Вуха на Боганиде », «Поминки », «Сон про білих горах «немає образу оповідача, сюжетна лінія Акімов Герцев тяжіє до саморозвитку. Висновки, які підтверджує розв’язка у розділі «Сон про білих горах », заглиблюються і пояснюються в заключній главі «Ні мені відповіді! ». Ця глава завершує ліричний твір Астаф'єва, надає йому цілісність. У «Царь-рыбе «широкий діапазон художніх прийомів, використаних автором. Взяти, приміром, своєрідність інтонаційних переходів, прийоми сатири, гумору, іронії, що підтверджують авторське ставлення до героям і явищам. Різноманітні кошти використовує автор під час створення образу Якима: інтонація щирого подиву його душі, вміє відчувати і відгукуватися на гарне у природі й людині (глава «Туруханская лілія »); від іронічного невдоволення поступливістю там, де немає слід було, до романтичних прийомів у розділі «Сон про білих горах », які підтверджують значимість такого людини у світу людському.

Изменяется Сибір і його люди, і автор цих прагне збагнути ці процеси. Прикінцеві рядки «Царь-рыбы «найбільш ємно характеризують образ письменника, мудрого сучасника, котрій творчість це вічне прагнення істині, твердження добра та краси в кипучем плині життя землі.

Для підготовки даної праці були використані матеріали із російського сайту internet ru/.