Рецензия на повість В.П. Астафьєва Пастух і пастушка

Залп артпідготовки притиснув старих за лазнею — трохи їх вбило. Вони лежали, прикриваючи одне одного. Стара сховала обличчя під мишку старому. І мертвих било їхніми скалками, посекло одежонку… «Коротка ця сцена, символіка якої особливо очевидна в контрасті із театральної ідилією, мабуть, центральна в творі. У ньому хіба що сконцентрований трагізм війни, її антигуманність. І ми тепер можемо… Читати ще >

Рецензия на повість В.П. Астафьєва Пастух і пастушка (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Рецензия на повість В.П. Астаф'єва «Пастух і пастушка «

Чуть більше півстоліття, що минули після Великої Великої Вітчизняної війни, не послабили інтересу суспільства до цієї історичної події. Час демократії, тож гласності, осветившее світлом правди багато сторінок нашого минулого, ставить перед істориками і літераторами нові й нові питання. І поруч із традиційно розглянутими творами Ю. Бондарева, У. Бикова, У. Богомолова наша життя входять «не терпящие напівправди «романи У. Астафьєва «Пастух і пастушка », У. Гроссмана «Життя невпинно й доля », повісті і його розповіді У. Некрасова, До. Воробйова, У. Кондратьева.

" Фатальним перешкодою на благородному людському шляху була й залишається війна — саме аморальне діяння із усіх, які породив людина ". І тому не вщухає війна у творчості Віктора Астафьєва. Про те молодих хлопців, із якими довелося письменнику воювати, за якими вдалося дожити до Перемоги, і він жодну з кращих, по-моєму, однією з найбільш «важких і болючіше які залишилися йому речей «- повість «Пастух і пастушка ». У цьому повісті відтворено образ чистого кохання, життя людських душ, війною не зім'ятих, не подавленных.

" Сучасна пастораль «- такий підзаголовок, багато який і який прояснює в ідейному звучанні твори, дав письменник своїй повісті, яка має любов, є щастя — ці головні прикмети традиційної пасторалі. Проте недаремно письменник поруч із словом «пастораль «поставив слово «сучасна », хіба що підкресливши цим жорстоку визначеність часу, безжалісного до людських долях, до тонким і трепетним поривам души.

Есть в повісті дуже важливе протиставлення — дитяче спогад головний герой, лейтенанта Бориса Костаева, про театр з колонами і музикою, про пасуться на зеленої галявині білих овечках, про танцюючих юних пастуху і пастушці, любили одне одного, і «не стыдившихся цієї любові, і які боялися ми за неї, різко, кричуще контрастує, зовні стримано, але внутрішньо разюче глибоко й емоційно, з загостреною болем і щемливої в душу смутку написаної сцени про убитих старих, хутірських пастуху і пастушці, «обнявшихся віддано в смертний годину » .

" Залп артпідготовки притиснув старих за лазнею — трохи їх вбило. Вони лежали, прикриваючи одне одного. Стара сховала обличчя під мишку старому. І мертвих било їхніми скалками, посекло одежонку… «Коротка ця сцена, символіка якої особливо очевидна в контрасті із театральної ідилією, мабуть, центральна в творі. У ньому хіба що сконцентрований трагізм війни, її антигуманність. І ми тепер можемо сприймати подальше розповідь, ознайомитися з короткій, як спалах ракети, історією любові Бориса і Люсі, за долями інших персонажів інакше ніби крізь призму цієї сцены.

Показать антигуманну суть війни, яка ламає і коверкающую долі, не щадну самою життя, — головним завданням, яку собі У. Астаф'єв в повести.

Писатель занурює нашій атмосферу війни, густо насичену болем, шаленством, жорстокістю, стражданням, кров’ю. Ось картина нічного бою: «Почалася рукопашна. Оголодалые, здеморалізовані оточенням і стужею, німці лізли вперед безумно і сліпо. Їх швидко прикінчили багнетами. Але цю хвилею охопила інша, третя. Усі змінилося, дрож землі, терті вереском відкоти гармат, які били тепер і було за своїми, і з німцям, не розбираючись, хто де. Та й розібрати вже було неможливо ». Ця сцена покликана підвести читача до основний думки повісті: про протиприродності, що змушує людей вбивати друг друга.

Вне цієї головною думки не можна зрозуміти трагедії повісті лейтенанта Бориса Костаева, що у санітарної лікарні, якому війна подарувала любов, і відразу відняла її. «Нічого не можна було поправити й повернути. Усе було і всі минуло » .

В повісті «Пастух і пастушка », творі великого філософського сенсу, поруч із людьми високого духу, і сильних почуттів, письменник створює образ старшини Мохнакова, здатних насильству, готового переступити риску людяності, знехтувати від чужого болю. Трагедія Бориса Костаева стає ясніше, якщо пильніше вдивитися одного з центральних образів — старшину Мохнакова, не випадково який струменіє поруч із головним героем.

Однажды в розмові з Люсею Борис вимовить дуже важливі в тому сенсі, що страшно звикнути до смерті, погодитися з ній. І з Борисом і з Мохнаковым, що перебували на передовий, посто-янно які вбачали смерть у всіх її проявах, може бути то, чого боявся Костаев. Вони до смерти.

Повесть У. Астафьєва застерігає: «Люди! Не має повторитися! «.

Для підготовки даної праці були використані матеріали із російського сайту internet.