Термінова допомога студентам
Дипломи, курсові, реферати, контрольні...

Психология і релігія

РефератДопомога в написанніДізнатися вартістьмоєї роботи

Одна з найважливіших потреб людини — потреба у безпеки. Новий Завіт чітко визначає майбутнє віруючих, і невіруючих. Так, Іоанн Хреститель говорив народу: «» Я хрещу Вас у воді, однак настане той, хто могущественнее мене, я — не гідний розв’язати ремені Його сандалій. Він хрестити вас Духом Святим і вогнем. Лопата, якої Він просіває зерно від соломи, вже в Нього до рук, зерно він збере у сховищі… Читати ще >

Психология і релігія (реферат, курсова, диплом, контрольна)

ПСИХОЛОГИЯ І РЕЛИГИЯ.

Век техніки: науково-технічна революція відбулася, набирає сили інформаційна революція. Ми вже перестали ознайомитися з космічними польотами, вони почали повсякденними. Тим більше дивно, і натомість відкриттів 20 століття, що її практично не змінюючи своїх основ, упевнено у XXI століття прийдешній входить релігія, в частковості християнство, якому увесь світ вже відзначив початок другого тисячоліття.

Сегодня менший подив викликає те що, що електронно-обчислювальні машини стали уміщатися в дипломат (і деякі екземпляри навіть у кишеню піджака). Більшій загадкою виглядає те, що у століття високих технологій, як у Дідів Морозів перестали вірити навіть найменші, релігія, що є на думку класиків марксизму «» спотвореним відбитком реального світу «», має величезну паству.

70 років боротьби радянської влади з «» релігійним опіумом «» пішли нанівець — церкви відновлюються і будуються нові.

Сегодня боротьба за душі іде між віруючими і атеїстами, а між прихильниками різних конфесій, хоч і тут прогрес — вони нарешті почали активно домовлятися друг з одним.

В що ж справа, чому релігія настільки живуча? Чи, що релігії може бути нравственности?

Может бути, спроби «» наукового підходу «» до релігії, де немає останнє місце обіймав діалектичний матеріалізм, заздалегідь були на невдачу?

Вопросы залишаються відкритими. Не збираюся «» спростувати релігію «», як усякий нормальна людина з повагою належу до вірі і віруючим будь-яких віросповідань. У разі мене, як дослідника, цікавим є факт, що православ’я жваво і буде, безперечно, жити далі. Чому які вірують у існування НЛО незрівнянно менше, хоча очевидно, що інопланетяни — це як правдоподібно, ніж дива, які зробив Христос?

Попробуем подивитись релігію з погляду сучасного знання про психічному, з місця зору психології.

Психологические основи религии..

Потребностная модель человека..

Большинство сучасних психологів вважають, що джерелом активності високоорганізованих істот є їхньою потреби, які спонукають діяти належним чином і у напрямі.

Несомненно, потребностная модель людини дозволяє пояснити її поведінка найкращим чином. Коли потреба відчувається людиною, вона викликає у ньому стан напруженості, та був спрямованості. Спонукання — це потреба, має спрямованість на мета, досягнення якої допоможе їй задовольнити що виникла потреба. Коли людина, роблячи конкретні дії, задовольняє потреба (в їжі, уві сні, зі спілкуванням тощо.), її поведінка закріплюється. Якщо потреба в повному обсязі задоволена, чи залишається не задоволеної, поведінка людини у схожих обставин залишається альтернативним.

Наблюдаемые факти доводять, що ступінь задоволення в схожих умовах, отримана при досягненні людиною мети, впливає її поведінка у майбутньому.

Абрахам Маслоу, одне з найбільш шанованих психологів теоретично менеджменту, виділяв такі потреби: фізіологічні, безпечно, соціальні (зі спілкуванням і ін.), у повазі і самовираженні. Звісно, цей перелік людських потреб неповний.

Зададимся питанням, що коли людей до Бога зумовлено більшою мірою наявністю конкретних потреб, що йому вдається задовольнити іншим способом.

ПОТРЕБНОСТИ, УДОВЛЕТВОРЯЕМЫЕ У СПІЛКУВАННІ З БОГОМ.

Одна з найважливіших потреб людини — потреба у безпеки. Новий Завіт чітко визначає майбутнє віруючих, і невіруючих. Так, Іоанн Хреститель говорив народу: «» Я хрещу Вас у воді, однак настане той, хто могущественнее мене, я — не гідний розв’язати ремені Його сандалій. Він хрестити вас Духом Святим і вогнем. Лопата, якої Він просіває зерно від соломи, вже в Нього до рук, зерно він збере у сховищі, а солому спалить в невгасимому вогні «». (Єв. Від Луки, 3:16,17).

Еще чіткіше залякування дано у листі до Євреям (12:25,26): «» Якщо ті, хто відмовився слухати Його, говорить землі, не уникли свого покарання, то тим більше уникнемо його ми, яких Він обертається з неба. ««.

Недаром, в православних церквах більше людей похилого віку: вони ближчі один до смерті, і хочуть захисту від страху смерті, часом і невідь що вірить у Бога, на всякий випадок.

Кроме безпеки християнство обіцяє своєї пастві задоволення у важливій потреби, як потреби у прощення (хто ж людей не грішний?). Докоряючи Симона, до будинку якого ввійшла блудниця, Христос сказав: «» Ти бач цю жінку? Я дійшов тобі до будинку, а не дав Мені навіть води, щоб вимити ноги, а вона обливає Мені ноги сльозами і витирає їх своїми волоссям! … Кажу тобі, що її гріхи прощені, вона виявила таку велику любов «». (Єв. Від Луки, 7:44−47).

Несомненно, віруючі через Бога мають можливість задовольняти такі потреби, як потреба у спілкуванні, особливо у спілкуванні, коли це треба поділитися про сокровенне. І тому у віруючих є Бог, якому можна розповісти про своє проблемах, хворобах, попросити про кращому собі близких. Кроме того, віруючі, збираючись разом, навіть якщо вони мало спілкуються один з одним, відчувають своїй приналежності до спільної групі, задовольняючи такми чином природну потреба будь-якого «» організму людини «», вихованого у суспільстві особистостей. Я пояснюю збільшення кількості віруючих серед студентів.

Потребность в самоповагу часто сусідить з потреби у помсті людей, які нас скривдили. І хоча християнство вчить прощати ворогів своїх, завжди є можливість очікувати, що збудеться, написаний Писанні:

" «Щасливі злиденні, оскільки вам належить Царство Боже. Щасливі ви голодні, тому що насичені «» .

Счастливы ви, плачучі тепер, тому що ви будете радіти й …

Но горі вам, багаті, тому що ви вже отримали своє розрада.

Горе вам, ситі, тому що ви будете голодувати.

Горе вам, веселящиеся, ви ридати й почала плакати «». (Єв. Від Луки, 6:21−25).

Хотя ми маємо статистичними даними, відомо, що Богу частіше звертаються люди, які мають серйозні проблеми — самотність, скрутне життя. Якщо вони самі знаходять собі розрада спілкування з Богом, всі вони стають віруючими. При цьому Церква базікає по телефону склавши руки, вона активно використовує кошти, дозволяють їй впливати на емоційну бік людини.

ЧУВСТВА ВЕРУЮЩИХ.

Исследования показують, що людина глибше сприймає ті об'єкти, інформацію, яка впливає одночасно за більший кількість органів почуттів. Безсумнівно, православна, католицька, і протестантська церква використовує те знання споконвіку. Віруючі ми чи ні, але коли ми поспіль не можемо не захоплюватися католицькими костьолами та православними соборами — справжніми творами мистецтва.

Органная музика у колишньому костьолі, хор у православній церкві впливають на почуття віруючих сильніше, ніж думку проповідника, обличенная в словесну форму.

Американцы пішли ще: пісні євангелістів покладено на сучасній музиці, що, безсумнівно, приваблює у церква Христа молодіжну аудиторію.

Любовь до Богу.

Но, безсумнівно, головне почуття, яке культивують усі релігії - це кохання, і, відповідно, вищої формою любові (чистої, безкорисливої) ці релігії представляють любов до Бога:

" «Один з учитилей закону … запитав (Ісуса):

— Яка з заповідей найважливіша?

Иисус відповів:

— Найбільш важлива заповідь це: «» Слухай Ізраїль! Господь Бог наш — єдиний Господь. Люби Господу Богу твого всім серцем твоїм і всієї дешой твоєї, всім розумом та всіма силами твоїми «» ;

— Друга заповідь: «» Люби ближнього твого, як найбільш себе «». Ні заповідей важливіше цих двох «». (Єв. Від Луки, 12,28 :31).

Следует при цьому зазначити, що людське любов навіть до божества подразумевыает досконалість того, кого ми любимо. Важко, всім серцем, любити щось. Тому, наприклад, євангелісти, звертаючись про дітей, власне, проповідують любов до Христа, який зображений в … відомому американському фільмі «» Ісус Христос «» (см. иллюстарции до книжки Християнська мораль і етика: основи суспільства. М, 1995). Безсумнівно, герой цього фільму й як внутрішньо досконалий, а й досить привабливий (пригадаємо — в людини має бути всі чудово …).

Мне здається, що спроби довести тим, хто образщается до Бога, що Бога немає, що це фантазія людини, що виникла з його безпорадності перед силами природи, також малорезультативны, як з’явилася інформація, що «» Куріння небезпечний здоров’я! «», адресовану людям, що задовольняє свої щоденні потреби у куріння.

Очевидно, що поки людській потребі, які його діями і мотивами дій, існують (тобто завжди), і що кожен людина не знайде для способів реалізувати ці потреби крім Бога, у релігії нічого очікувати проблеми з потенційними верующими.

Говорят, що XXI століття буде століттям психології, і, мабуть, пізнання психологічних процесів — це перший крок було людини перед самим собою, до Людині.

Повторюсь, що за даної статті я — не збирався «» спростувати релігію «» .

Меня, як маркетолога, цікавив лише питання, чому кількість віруючих з роками не тільки убуває, і навіть зростає, чому православ’я жваво і буде, без сумніви, жити далі? Вочевидь, що поки кожен людина не знайде собі способів реалізувати свої потреби крім Бога, у релігії не буде з потенційними віруючими.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ.

Вы хочете, щоб ваша туристична фірма процвітала? Тоді вам потрібен маркетинг, допомагає зрозуміти потреби існують і потенційних клієнтів. Помилка тих, хто вважає, що маркетинг як наука з’явився лише роки ХХ століття у цьому, що вони переглянули досвід Церкви, яка застосовує сучасну теорію маркетингу вже дві тисячі років. Ви цього хочете отримувати стабільний прибуток? Тоді зверніться до досвіду служителів культу.

Владимир Токарев. Психологія та религия.

Показати весь текст
Заповнити форму поточною роботою