Рецензия на розповідь І.А. Буніна Чистий понедельник

Розповідь «Чистий понеділок» розповідає про самовдосконаленні і сходженні особистості налаштувалася на нові етапи, якому ніщо може бути перепоною, навіть такий почуття як любов. Майстерня лаконічна манера Буніна дозволяє вмістити на сторінках стільки глибинного сенсу, скільки буває основою цілого роману, а головну героїню «Чистого понеділка» за значимістю можна зіставити із багатьма жіночими… Читати ще >

Рецензия на розповідь І.А. Буніна Чистий понедельник (реферат, курсова, диплом, контрольна)

Глазунова Вероника.

РЕЦЕНЗІЯ НА РОЗПОВІДЬ «ЧИСТИЙ ПОНЕДЕЛЬНИК».

Зовнішні події оповідання «Чистий понеділок «не відрізняється великий складністю і геть вписується в тематику циклу «Темні алеї «. Це розповідь за прекрасною молодий любові двох безіменних людей — чоловіки й женщины.

Як і більшість творів Буніна, «Чистий понеділок» — це спроба автора описати і донести її до читача своє розуміння його феномена любові, ніж займалося чимало великі письменники доі після Буніна, але водночас кожен знаходив у коханні щось особливе, відрізняє його від інших почуттів. Для Буніна всяка справжня, щира любов — велике щастя в людини, навіть якщо вона закінчується загибеллю чи розлукою. «Сонячний удар» — ось краще визначення кохання тривалістю у розумінні Буніна, мама приходить раптово, різко, і кардинально змінюючи світосприйняття людини, його погляд на навколишню дійсність. Але коли його щастя любові проходить, залишається тільки біль — людина не здатний повернутися старої життя. «У щастя немає перед завтрашнім днем; він не бачить і вчорашнього; він пам’ятає минулого, не думає тільки про майбутньому; він має справжнє - і те не день, а мить», — пише Іван Сергійович Тургенєв в повісті «Ася». На погляд, тургенєвська концепція любові подібна до бунинской.

Але розповідь «Чистий понеділок» — це оповідання про любові, до цьому тут також додаються проблеми моральності, необхідності життєвого вибору, чесності перед собой.

Бунін малює цих двох молоді гарними, впевненими собі: «Ми обидва були багаті, здорові, молоді й настільки вродливі, що у ресторанах, на концертах нас проводжали поглядами». Автор підкреслює, що матеріальне та фізичне добробут — зовсім на заставу щастя. Щастя — у душі людини, у його самосвідомості й світовідчуванні. «Щастя наше, дружок, — наводить героїня слова Платона Каратаєва, — як вода в бредне: тягнеш — надулося, а витягнеш — нічого нету».

Кохані в «Чистому понедельнике» — зовсім різні люди. Він, незважаючи на привабливість і освіченість, звичайний, не що б особливої силою характеру, людина. Вона справді цілісна, рідкісна «обрана» натура. І його хвилюють серйозні моральні питання, проблема вибору подальшої жизни.

Вона цурається світському житті, від розваг, світського суспільства І що найголовніше, від міста своєї любові, й переходить у монастир на «чистий понеділок», першого дня Великого посади. Безсумнівно, це безпідставний порив, вона щодо нього дуже довго — відвідувала монастирі, церкви, цвинтаря. Тільки поєднанні з вічним, духовним вона почувалася своєму місці. Може скластися враження дивним, що вона поєднувала ці заняття з походами до театрів, ресторани, читанням модних книжок, спілкування з богемним суспільством. Це можна пояснити її молодістю, якої притаманний пошук себе, свого місця у життя. Її свідомість розірване, гармонія душі порушена. Вона напружено шукає щось своє, незбиране, героїчне, самовіддане і віднаходить свою ідеал в служінні Богу. Справжнє здається їй жалюгідним, неспроможним, і навіть любов до молодій людині неспроможна утримати вологи в мирської жизни.

Розповідь «Чистий понеділок» розповідає про самовдосконаленні і сходженні особистості налаштувалася на нові етапи, якому ніщо може бути перепоною, навіть такий почуття як любов. Майстерня лаконічна манера Буніна дозволяє вмістити на сторінках стільки глибинного сенсу, скільки буває основою цілого роману, а головну героїню «Чистого понеділка» за значимістю можна зіставити із багатьма жіночими образами великої прози ХІХ століття, наприклад, з Сонечкою Мармеладовой.